Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Odustati od predloženih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Mugoša je istakao da se radi o još jednom pokušaju antievropskog i antisistemskog djelovanja stare nove većine

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je na današnjoj konferenciji za štampu govorio je o predlogu izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, o kojem se raspravlja na tekućoj sjednici parlamenta.

Mugoša je istakao da se radi o još jednom pokušaju antievropskog i antisistemskog djelovanja stare nove većine.

Naime, nako navodi poslanik SD-a, nakon što su početkom prošle godine na brzinu usvojili “antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima” i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u dva njena uzastopna Izvještaja gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, pa opet i u ovogodišnjem Izvještaju, gdje se eksplicitno navodi: “Smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika. Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahteve na lokalnom nivou”, poslanici stare nove većine su krenuli u još jedan nažalost antievropski pohod.

Mugoša ukazuje da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena Zakona, ponovo na brzinu i “ispod radara” predložili antisistemska i antievropska rješena namjerno preskačući proces javnih konsultacija i mišljenje Evropske komisije, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU.

Osim toga, poslanicima je dostavljen i veoma činjenično potkrijepljen apel Instituta alternativa “da odustanu od planiranih izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se dodatno, kazao je, urušava sistem zapošljavanja u javnom sektoru i ignorišu preporuke Evropske komisije i principi javne uprave za zemlje proširenja”.

Mugoša je naveo i da je Vlada, zbog važnosti navedene problematike, trebala da uputi Skupštini svoje mišljenje na izmjene Zakona, ili da javno saopšti svoj stav. Osim toga, poslanik SD-a očekuje i reakciju Evropske komisije, jer se radi o propisu koji je veoma važan segment reforme javne uprave a upravo ispunjavanje preporuka u toj oblasti značajno determiniše kvalitet pristupanja Crne Gore EU.

“To što po ko zna koji put parlamentarna većina ignoriše jasna upozorenja i preporuke od strane EU, sugestije i argumentovana mišljenja civilnog sektora govori o tome da je očigledno evropska profilacija kod određenih partija samo na retoričkoj ravni. Zbog toga pozivam poslanike većine, ili bar dio njih, da odustanu od predloženih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi i da svojim djelovanjem ne doprinose udaljavanju Crne Gore od EU, odnosno uskraćivanju evropske perspektive građanima Crne Gore”, zaključio je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve