Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša na POSP-u: Dijalog političkih i društvenih činilaca neophodan

Poslanik SD-a je ukazao i da u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj situaciji, zbog odnosa u koalicionoj većini i konstantnih trvenja između Vlade i dijela većine, Crna Gora još uvijek nema usvojen budžet za ovu godinu

Tokom jučerašnjeg sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je da je za napredak Crne Gore na putu ka EU neophodan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih činilaca.

Poslanik Mugoša je, govoreći o stanju pristupnih pregovora, ukazao da šest mjeseci nakon formiranja Vlade i dalje nisu imenovani šefovi radnih grupa za najvažnija poglavlja (23 i 24), kao ni pregovarači.

Takođe, Crna Gora i dalje nema ambasadora pri EU, dok je ambasador pri Savjetu Evrope bio pet mjeseci “na čekanju” u Podgorici da bi na kraju Vlada predložila njegov opoziv.

Mugoša je istakao da je za napredak Crne Gore na putu ka EU neophodan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih činilaca.

Međutim, kako kaže, devet mjeseci nakon izbora nema neophodnog dijaloga oko pitanja za koja je potrebna 2/3 i 3/5 većina u parlamentu, odnosno dogovor vlasti i opozicije, a koja su ključna za vladavinu prava i reforme u pravosuđu (izbor VDT, sudija Ustavnog suda, članova sudskog savjeta), iako je opozicija upućivala pisane i usmjene inicijative da se krene u taj dijalog.

“Umjesto neophodnog dijaloga vlasti i opozicije, prioritet parlamentarne većine je bio izmjena sistemskih zakona bez javne rasprave i obaveze slanja istih Evropskoj komisiji na mišljenje”, naveo je Mugoša.

Poslanik SD-a je ukazao i da u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj situaciji, zbog odnosa u koalicionoj većini i konstantnih trvenja između Vlade i dijela većine, Crna Gora još uvijek nema usvojen budžet za ovu godinu, zbog čega trpe brojni građani i privreda (poljoprovrednici i dalje čekaju Agrobudžet, policija je bez auta i goriva a građani bez medikamenata; stopirani su brojni razvojni projekti i mjere podrške).

Na kraju, poslanik SD-a je naveo da Crna Gora može ući u EU samo kao građanska, sekularna i antifašistička.

“Međutim, zbog određenih događaja u prethodnim mjesecima nameće se pitanje da li je Crna Gora na raskrsnici između građanske i nacionalne, savremene i srednjevjekovne, nezavisne i zavisne, evropske, odnosno evroatlanske i neke druge. Zbog toga pozivam sve dobronamjerne u Crnoj Gori i u EU da dobro otvore “četvoro očiju” jer možda kasnije bude prekasno”, zaključio je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve