Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mišel: Crna Gora ima još zadataka do zatvaranja poglavlja 23 i 24, očekujemo ubrzanje njihove integracije

Predsjednik Evropskog savjeta kazao da imenovanja u pravosuđu mogu dati snažan podsticaj napretku ka članstvu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je da Crna Gora, osim imenovanja u pravosuđu, ima još zadataka koje mora da ispuni kako bi dobila privremena mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24.

On je u Briselu novinarima kazao da su privremena mjerila obuhvaćena velikim brojem različitih faktora i da se dio njih odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala…

”Mislim da je Crna Gora stavila fokus na prave stvari. Vidimo da je već duže vrijeme previše ključnih sudijskih pozicija upražnjeno. Uspješni su bili angažmani ministarke vanjskih poslova Slovenije i njenog austrijskog kolege u pravcu popunjavanja mjesta u Ustavnom sudu”, rekao je Mišel.

On je dodao i da je imenovanje preostalih članova Sudskog savjeta nešto što će dodatno dati podsticaj šansama Crne Gore da brzo zatvori poglavlja i ispuni privremena mjerila.

”Naravno, neophodno je i imenovanje stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužioca, kao i predsjednika Tužilačkog savjeta. U slučaju Crne Gore moramo da vidimo i transparentnu proceduru koja osigurava pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet. Mislim da Crna Gora sve to shvata i očekujem da ćemo vidjeti kvantni skok u brzini njihovog procesa integracije”, poručio je Mišel.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.12.2023-19:38 19:38

Imate pravo G-dine Misel..kod nas vlada teror-anahija progon..sudije-sude po naredjenju popova i politicara..Novinari su na udaru..prijetnje..Prava Uzas..