Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Miljanić-Ramčilović: Za obračun sa korupcijom potrebna sinergija institucija kako ne bi bilo opstrukcije

Sagovornici su se saglasili da bi ratifikacija sporazuma mogla biti jedna od tema na najavljenoj zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Međunarodni sporazum o razmjeni pogodataka u svrhe provjere izjava i imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije 19. marta 2021. u Beogradu, neophodno je što prije ratifikovati u parlamentima, saglasili se se ministar Zoran Miljanić i novoimenovani ambasador Sjeverne Makedonije u Podgorici Zećir Ramčilović.

Sagovornici su se saglasili da bi ratifikacija sporazuma mogla biti jedna od tema na najavljenoj zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Tokom razgovora konstatovano je da bi crnogorska iskustva u vezi evropskih integracija mogla biti od velike koristi za Sjevernu Makedoniju, posebno kada je riječ o antikorupcijskim mjerama.

Ambasador Ramčilović ocijenio je da su od velike važnosti pitanja reforme sudstva zbog efikasnosti te grane vlasti u Sjevernoj Makedoniji i kazao da će inicirati sastanak ministra Miljanića sa zamjenicom predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Slavicom Grkovskom i predstavnicima tamnošnjih institucija zaduženih za antikorupciju.

“Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori već je dao mjerljive rezultate, a napredak na tom polju konstatovan je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije. U sastavu Savjeta su predstavnici ministarstava i ostalih institucija zaduženih za antikorupciju, kao i predstavnici istaknutih NVO. Za obračun sa korupcijom potrebna je sinergija institucija kako ne bi bilo opstrukcije, a svi članovi Savjeta učestvovaće u izradi Nacinalne strategije za borbu protiv korupcije, što će biti osnava za dalje donošenje antikorupcijskih mjera. To je prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori, a naš cilj je da ga završimo do kraja 2023. godine”, kazao je Miljanić.

Ambasador Ramčilović kazao je da očekuje da će razmjena iskustava koristiti Sjevernoj Makedoniji s obzirom na to da je Crna Gora otvorila poglavlja 23 i 24, odnosno na važnost konkretnih mjera i rezultata na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u cilju napretka pregovaračkog procesa sa EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
30.03.2023-10:59 10:59

Kako radi tv 55 inc i ti pricas o korupciji!??