Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić sa Ramčilovićem: Snažne i nezavisne institucije garant zaštite ljudskih prava i sloboda

''Tokom ovog susreta, potpredsjednik Bečić izrazio je čvrsto uvjerenje u važnost konsolidacije demokratskih institucija i vladavine prava kao temelja za napredak i prosperitet naše zemlje. Ističući značaj transparentnosti u radu državnih organa, Bečić je naglasio da je samo snažna i nezavisna pravosudna institucija garant zaštite ljudskih prava i sloboda''

U ključnom trenutku kada Crna Gora, kao zemlja u usponu, stoji na pragu ključnih promjena, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, njena odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i evropskim integracijama postaje sve izraženija.

U tom kontekstu, susret potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Alekse Bečića, s ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije, gospodinom Zećirom Ramčilovićem, predstavlja važan korak ka produbljivanju bilateralnih odnosa i jačanju regionalne saradnje.

“Tokom ovog susreta, potpredsjednik Bečić izrazio je čvrsto uvjerenje u važnost konsolidacije demokratskih institucija i vladavine prava kao temelja za napredak i prosperitet naše zemlje. Ističući značaj transparentnosti u radu državnih organa, Bečić je naglasio da je samo snažna i nezavisna pravosudna institucija garant zaštite ljudskih prava i sloboda”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Ramčilović je, s druge strane, prepoznao napore Crne Gore na evropskom putu, ističući važnost zajedničkog rada i podrške na putu ka evropskoj integraciji.

“Pohvalio je Crnu Goru za njene nedavne uspjehe na polju deblokade pravosuđa i unaprjeđenja inkluzivnosti i transparentnosti važnih društvenih i statističkih pocesa kao što je popis, što šalje veoma pozitivne poruke i signale na početku mandata nove vlasti”, dodaje se u saopštenju.

Prisjećajući se vremena kada su obojica bili parlamentarci, ambasador je istakao da je Sjeverna Makedonija uvijek uzimala Skupštinu Crne Gore kao uzor, posebno cijeneći značajne korake koje je preduzela ka podizanju transparentnosti u svom radu, tokom predsjedavanja Bečića. Uzimajući u obzir široki opseg nadležnosti potpredsjednika Bečića, izrazio je zadovoljstvo što će baš on biti odgovoran za resore od suštinskog značaja za evropsku budućnost Crne Gore, pružajući građanima mir, stabilnost i sigurnost.

“Potpredsjednik Bečić je detaljno istakao izazove s kojima se suočava Crna Gora, posebno u kontekstu brojnih nasledjenih problema i deficita u onim organima koji treba da igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, piše u saopštenju.

Naglasio je da, uprkos ovim izazovima, Crna Gora ostaje snažna u svojoj posvećenosti evropskim i evroatlanskim vrijednostima, te da je spremna da kao najnapredniji kandidat i prva naredna članica EU odigra i veoma važno ulogu u regionu u promovisanju pomirenja, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

“Ovaj susret nije samo odraz dugogodišnjeg prijateljstva između naših dviju zemalja, već je i simbol zajedničke posvećenosti izgradnji snažnije, transparentnije i pravednije budućnosti za sve naše građane”, zaključio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve