Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović u posjeti zgradi UN-a: Crna Gora posvećena ciljevima održivog razvoja

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posjetio je sjedište Ujedinjenih nacija u Podgorici i razgovarao sa Rezidentnim koordinatorom Piterom Lundbergom i šefovima UN Agencija koje djeluju na prostoru naše zemlje.

Milatović je kazao da Ujedinjene nacije igraju ključnu ulogu u podsticanju međunarodne saradnje, rješavanju globalnih izazova, promovisanju mira, bezbjednosti i održivog razvoja i da Crna Gora, kao zemlja članica, visoko cijeni principe i vrijednosti UN- a te da je duboko posvećena da sa tom organizacijom radi na ostvarenju zajednički postavljenih ciljeva.

„Naš današnji sastanak označava snagu našeg partnerstva i značaj koji pridajemo saradnji sa Ujedinjenim nacijama. To je prilika za nas da potvrdimo svoju posvećenost i istaknemo podršku koju pružaju UN u jačanju puta naše države ka demokratskom i ekonomskom razvoju. Izazovi sa kojima se suočavamo u današnjem svijetu su složeni, od klimatskih promjena i ekološke održivosti do pitanja mira i bezbjednosti, humanitarnih kriza i globalnih zdravstvenih pretnji i nijedna zemlja nije imuna na sve ove promjene. Stoga je pomoć Ujedinjenih nacija temelj na kojem možemo da gradimo održivi rast i prosperitet“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da zajednički napori u brojnim oblastima poput smanjenja siromaštva, otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanja pristupa kvalitetnom obrazovanju i zdravstvu, održivog razvoja, jednakosti polova, podsticanja preduzetništva, jačanja poljoprivrednog i industrijskog sektora i svi drugi definisani nacionalnim Okvirom saradnje, pokazuju obostranu posvećenost ubrzanju napretka Crne Gore ka Agendi 2030 i pristupanju Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, Milatović je istakao da je izuzetno važno da se preduzmu konkretni koraci za suočavanje sa izazovima sa što većom brzinom i efikasnošću.

„Fond za ubrzanje je odličan primjer kako se to može postići, ne samo kao finansijski mehanizam, već moćno sredstvo uticaja, s obzirom da se neprimjetno usklađuje sa našim nacionalnim razvojnim programom, pojačavajući našu sposobnost da ostvarimo razvojne ciljeve. On obezbjeđuje resurse potrebne za povećanje naših napora, investiranje u inovativna rešenja i napredak u svim oblastima održivog razvoja”, kazao je Milatović.

On je zahvalio Ujedinjenim nacijama na trudu i konstantnim naporima koje ulažu zalažući se za rješavanje ovih pitanja i rekao da je Crna Gora spremna da odigra ulogu odgovornog člana međunarodne zajednice, te da je posvećena Ciljevima održivog razvoja (SDG) i obavezama koje proističu iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Naglasio je da će na predstojećoj Generalnoj skupštini UN i Samitu, predvodeći delegaciju Crne Gore, naša zemlja potvrditi svoju posvećenost tim idealima na globalnoj sceni i odlučnost da se izbori sa izazovima koji pred njom stoje na ovom putu.

Rezidentni koordinator UN, Piter Lundberg je, u svoje i u ime tima, zahvalio Milatoviću na posjeti i iskazao zadovoljstvo temeljnim pripremama Crne Gore za predstojeći Samit o Ciljevima održivog razvoja.

“Posebno pozdravljamo nacionalnu izjavu o posvećenosti kojom Crna Gora artikuliše konkretna opredjeljenja za ubrzanje Agende 2030 koju će Predsjednik predstaviti na Samitu. Ta vizija iznjedrena je kroz veoma participativan proces, čime je osigurano da nacionalna opredjeljenja odražavaju cjelokupnu viziju društva. Zato je od posebne važnosti što je Vlada Crne Gore usvojila nacionalnu izjavu o posvećenosti i obavezala se na njeno sprovođenje” kazao je Lundberg, naglašavajući punu spremnost tima UN da pruži podršku zemlji u ispunjavanju tih obaveza kako bi ubrzala ostavarivanje Ciljeva održivog razvoja.

Milatović će ove godine predvoditi delegaciju Crne Gore na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Samitu o Ciljevima održivog razvoja.

Na marginama ovog Samita planirani su brojni susreti sa visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom. U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN, delegacija predsjednika Crne Gore posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u periodu 2026-2027. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve