Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović sa Pičom: Stabilan Zapadni Balkan zajednički interes, cijenimo ulogu Ujedinjenog Kraljevstva na tom polju

Predsjednik Milatović je kazao da Crna Gora smatra Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od najbliskijih partnera, sa kojim želimo dodatno produbljivati međudržavne odnose

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan lorda Stjuarta Piča.

U otvorenom i srdačnom razgovoru predsjednik Milatović je kazao da Crna Gora smatra Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od najbliskijih partnera, sa kojim želimo dodatno produbljivati međudržavne odnose.

On je ukazao na snažno savezništvo dvije države u okviru NATO i veoma stabilnu bilateralnu saradnju, dok Crna Gora posebno cijeni doprinos britanskih partnera u implementaciji demokratskih i strukturnih reformi u našoj zemlji.

Ocijenio je, da evroatlantsko savezništvo predstavlja ključnu dimenziju za razvoj naše saradnje na svim nivoima, te istakao važnost podrške Londona našem evropskom putu nezavisno od izlaska UK iz Evropske unije.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetno značajnu ulogu kada je u pitanju Zapadni Balkan. Stabilan Zapadni Balkan je zajednički interes, a Crna Gora visoko poštuje iskrenu pomoć Londona na stvaranju sigurnog i bezbjednog regiona, na osnovama snažne demokratije, vladavine prava i regionalne saradnje”, rekao je predsjednik Milatović.

Podsjetio je, da je dobrosusjedska politika jedan od tri stuba crnogorske vanjske politike i da će UK u Crnoj Gori uvijek imati partnera zainteresovanog za jačanje stabilnosti i prosperiteta regiona.

Sagovornici su konstatovali da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo intenzivno razvijaju saradnju u odbrani, kako bilateralno, tako i kao posvećeni NATO saveznici, što doprinosi snaženju zajedničkih kapaciteta za uspješno suočavanje sa brojnim izazovima u kompleksnom geopolitičkom okruženju.

Na kraju, predsjednik Milatović je britanskom izaslaniku zahvalio na sveukupnoj podršci UK u pogledu reforme i jačanja crnogorskog odbrambenog sistema i ocijenio da je današnja posjeta dodatan impuls u daljem jačanju veza između dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve