Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović sa Mekaćijem: Profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa

Konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore

Predsjednik države Jakov Milatović sastao se jutros sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekaćijem sa kojim je razgovarao o važnosti izborne reforme, u kontekstu dalje demokratizacije Crne Gore, uz podsjećanje da su prisustvo eksperata ODIHR-a, kao i izveštaji o sprovođenju izbora i stručne preporuke, ključne smjernice za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

Konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore.

Predsjednik Milatović je naglasio da novi Odbor za izbornu reformu koji je konstituisan krajem 2023. godine, ima težak zadatak, ali i jasne smjernice budućeg djelovanja. Istakao je da su osnovni ciljevi za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori: profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura.

Na sastanku je istaknuto i da je potrebno veće učešće žena u crnogorskoj politici. Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30% kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve