Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore nemamo većeg ideala

Prema njegovim riječima, svako vrijeme nosi nove izazove, a na nama danas je da temelje koje smo osvojili na Berlinskom kongresu i žrtvu učesnika 13. julskog ustanka koju smo dali u narodnooslobodilačkoj borbi, ugradimo u našu budućnost i budućnost naše djece

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je na svečanom prijemu na Cetinju, povodom obilježavanja 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, da su 13. jul 1878. i 1941. godine najznačajniji datumi u crnogorskoj istoriji.

“Predstavlja mi veliku čast što mogu da vam se obratim večeras povodom Dana državnosti Crne Gore. Ovaj dan je povezan sa dva najznačajnija datuma u našoj istoriji: Trinaestim julom 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država i Trinaestojulskim ustankom 1941. godine koji ne samo da je bio uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji već i prvi masovni antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi. Vijekovi borbe za opstanak, na kamenoj raskrsnici Evrope, učinili su ovu zemlju simbolom istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i šćeri. Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršom”, kazao je Milatović.

Kako je istakao, nema 13. jula 1941. godine bez 13. jula 1878. godine.

“Dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje. Ne postoji važniji datum za naš narod od ovog koji je povod okupljanja, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja naše države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti. S toga, kao Predsjednik Crne Gore, radujem se što smo danas ovdje i što, bez obzira na naciju, vjeru ili politička uvjerenja, možemo složno da pošaljemo poruku da od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore nemamo većeg ideala”, poručio je Milatović.

Prema njegovim riječima, svako vrijeme nosi nove izazove, a na nama danas je da temelje koje smo osvojili na Berlinskom kongresu i žrtvu učesnika 13. julskog ustanka koju smo dali u narodnooslobodilačkoj borbi, ugradimo u našu budućnost i budućnost naše djece.

 

 

“Sjećajući se žrtve predaka, u godinama koje dolaze, nama ostaje lakši dio posla – da u miru nastavimo da izgrađujemo našu Crnu Goru, čineći je poželjnim mjestom za život svih nas i stojeći nepokorno na braniku njene slobode”, ističe Milatović.

Kao sin, otac i suprug, cijeneći istorijsku i savremenu ulogu crnogorske majke, ćerke, sestre, supruge, današnji dan vidi kao priliku da se podsjeti njihovog nesebičnog doprinosa i oda poštovanje za teret koje su nosile i koji nose u društvu kome pripadamo.

“Baš kao što je Kralj Nikola opjevao u „Balkanskoj carici“, djelu koje samo po sebi predstavlja odu crnogorskim ženama, njihove ruke su na bojnim poljima dodavale borcima za crnogorsku slobodu „vode, praha i olova“, „ostavljajući suze za drugo mjesto i druge dane. Nerijetko su i direktno učestvovale u borbama pa je ostalo zapisano da je u toku narodnooslobodiličkog rata u Jugoslaviji učestvovalo 2.546 žena iz Crne Gore, od kojih su 483 izgubile život u ratnim borbama, a njih osam je odlikovano Ordenom narodnog heroja za izvanrednu hrabrost i zasluge u ratu. Moja supruga će zato dati poseban omaž crnogorskim ženama”, ističe Milatović.

Čestitao je Dan državnosti.

“Dragi prijatelji, u želji da, iz godine u godinu, Trinaesti jul proslavljamo u miru i blagostanju, zahvaljujem Vam se na pažnji i želim nam srećan praznik. Živjela Crna Gora”, poručio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve