Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović o genocidu u Srebrenici: Moja pozicija je vrlo jasna

''Moja pozicija je tu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici''

Novoizbarani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je njegova pozicija po pitanju genocida u Srebrenici vrlo jasna, te da osuđuje sve zločine koji su se dogodili u prošlosti.

-Međunarodni sud je bio vrlo jasan i on je negdje individualizovao genocid koji se dogodio u Srebrenici. Moja pozicija je tu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Važno je da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila veoma teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala zločin koji se dogodio u Pivi, odnosno u Velici. To su sve stvari koje jasno osuđujem – poručio je Milatović za Al Jazeera Balkans.

On je istakao da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom petogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

U Intervjuu za Al Jazeeru, rekao je da će u odnosima sa susjedima insistirati na ekonomskom povezivanju i eliminisanju političkih razmirica.

Uvjeren je da će za njegovog mandata, Crna Gora postati članica EU i dodatno ojačati poziciju u NATO-u.

Takođe, prema riječima Milatovića, nezavisnost Kosova je nesporna činjenica kao i da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
07.04.2023-17:54 17:54

Ekonomska povezivanja..imamo..ako je vise produbimo..CG ce propasti..za vasu glavicu je velika Serbija..stim da izvrsite genocid nad crnogorskim narodom..kao sto ste to ucinili..na jedan strasni zlocin..prije 100godina..ljude ste zive spaljivali neki su na vrijeme pobjegli..kao sto je Kralj Nikola sa svojom porodicom..a sad kao da necete ekonomsko povezivanje..otvorenog Balkana..kako bi CG predao fasistickoj Srbiji..Milatovicu,kakote nije sram..izvrces rijeci..kako bi dosao do ovoga zlocina..

COL
07.04.2023-18:11 18:11

Ako već izjednačavate genocid u Srebrenici sa genocidima u drugom svjetskom ratu što se ne vrnete malo do genocida Srbije nad Crnogorcima između dva svjetska rata ili samo nepunih dvadeset godina prije genocida u Velici …

Backovic E.
07.04.2023-18:29 18:29

Licemjer ostaje licemjer! Dakle, obracam se vama Jakove! Kao prvo, zasto povezujete Jasenovac i Srebrenicu?! Jasenovac je bio genocid i genocidna namjera. U to, bez obzira sto nije u tom kontekstu presudjeno jer je genocid kao ratni zlovin ustanovljen tek 1946. NIKO RAZUMAN NE SUMNJA!!(u ovom kontekstu ni naci monstrumi nisu sudjeni za genocid u Ninbergu) U ovom kontekstu su cetnicke horde u 2. Svjetskom ratu napravile genocid nad Bosnjacima, ni u ovo niko razuman ne sumnja!! No, kakve veze bosnjaci i srebrenicki genocid imaju sa Jasenovcem 53 godine kasnije. Licemjerno je ovo stavljati u istu recenicu gosp. Milatovicu! Kao… Pročitaj više »