Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Nedostatak profesionalizma u ASK-u dodatno urušava pravni poredak

Suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera, prema njegovoj ocjeni, je polazna osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

“Suočavanje sa problemom korupcije u našem društvu zahtijeva efikasan odgovor sve tri grane vlasti. Dosadašnji sistem koji pod lupu stavlja članove školskih odbora ili popisnih komisija, dok “pobjednici” tranzicije i “uspješni” političari bezbrižno uživaju u enormnom bogatstvu čije porijeklo nikad nije ispitano na valjan način – ruganje je i pravu i pravdi”, objavio je na društvenoj mreži X predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera, prema njegovoj ocjeni, je polazna osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

“Životni stil javnih funkcionera i njihovih porodica mora biti pod posebnom pažnjom institucija, kako bismo trajno napravili otklon od nekontrolisanog bogaćenja pojedinaca na štetu države.Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) – instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije – dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak”, napisao je Milatović.

Mišljenja je da su poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije, kao i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad ASK-a ključni izazovi, ne samo za novu parlamentarnu većinu, već i za sve druge subjekte koji žele da daju doprinos jačanju vladavine prava u Crnoj Gori.

“Politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije.Konačan epilog “krupnih” slučajeva sumnjivog bogaćenja, koji već godinama i decenijama izazivaju posebnu pozornost javnosti, biće najbolji pokazatelj da li smo, umjesto frizirane statistike, napokon uspjeli da izgradimo jake i nezavisne institucije koje bilježe stvarne rezultate”, poručio je predsjednik države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.11.2023-11:15 11:15

gospon Milatovicu,mi gradjani drzave CG..su vidjeli vas profesionalizam..na Sajmu vina u BG..Vase ponasanje..je bilo nedozvoljivo..