Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Manjinske zajednice jedna su od najznačajnijih spona dvije zemlje

Ministar vanjskih poslova Albanije Iglji Hasani kazao je da je današnja zvanična posjeta Crnoj Gori potvrda odličnih odnosa dvije susjedne države i da predstavlja dodatan impuls daljoj međudržavnoj saradnji

Naše manjinske zajednice jedna su od najznačajnijih spona dvije zemlje. Crna Gora se sa pažnjom odnosi prema svim manjinskim zajednicama, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u toku današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Albanije Igljija Hasanijem.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru Milatović je naveo da Crna Gora i Albanija kao NATO saveznice i susjedne države koje su otvorile pregovore sa Evropskom unijom, “ostaju posvećene zajedničkim ciljevima i vrijednostima, u cilju daljeg jačanja stabilnosti regiona”.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG

Takođe, na sastanku su konstatovani dobri međudržavni odnosi, koji se zasnivaju na princi pima prijateljstva i saradnje, ojačane partnerstvom u NATO-u, zajedničkim ciljevima na regionalnoj ravni i evropskoj perspektivi, potvrđeni brojnim susretima na visokom i najvišem nivou.

“Naše manjinske zajednice jedna su od najznačajnijih spona dvije zemlje. Crna Gora se sa pažnjom odnosi prema svim manjinskim zajednicama”, kazao je predsjednik i dodao da je naša država posvećena poboljšanju njihovog položaja i ostvarivanju garantovananih prava u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Ministar vanjskih poslova Albanije Iglji Hasani kazao je da je današnja zvanična posjeta Crnoj Gori potvrda odličnih odnosa dvije susjedne države i da predstavlja dodatan impuls daljoj međudržavnoj saradnji.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG

Iz Službe za informisanje naveli su da Milatović je čestitao Albaniji na uspješno završenom mandatu nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2022-2023 i podsjetio na važnost albanske podrške Crnoj Gori, koja je istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027.

Ukazao je, kažu, na potrebu kontinuirane brige i o zajedničkim prirodnim resursima, kao što je Skadarsko jezero, koje istovremeno pruža velike potencijale za ekonomske, turističke i druge modele zajedničke valorizacije.

Sagovornici su istakli i važnost bliske i intenzivne bilateralne saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, što bi bio korak naprijed u boljoj saobraćajnoj i privrednoj povezanosti dvije zemlje, konstatovano je tokom susreta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve