Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović-Makron: Snažna podrška Francuske ubrzanju evropskog puta Crne Gore

Značajan dio razgovora bio je posvećen aspiracijama Crne Gore da do 2028. godine ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sreo se danas u Jelisejskoj palati sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Riječ je o još jednom uspješnom sastanku dva državnika u veoma kratkom roku, tokom kojeg je razgovarano o daljem jačanju bilateralne saradnje između Crne Gore i Francuske, sa fokusom na pitanja koja se odnose na vladavinu prava, ekonomiju, odbranu, realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i na međusobnu podršku u multilateralnim organizacijama.

Značajan dio razgovora bio je posvećen aspiracijama Crne Gore da do 2028. godine ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik Milatović upoznao je svog sagovornika da je, od njihovog posljednjeg susreta, u Crnoj Gori formirana nova Vlada, koju predvodi proevropski orijentisan premijer, i da je zemlja čvrsto opredijeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i tako ubrza evropski put.

Predsjednik Milatović je zatražio od predsjednika Makrona da upravo i ovu poruku prenese na sastanku Evropskog savjeta.

Milatović je takođe poručio da u vremenu brojnih kriza i eskalacije sukoba širom svijeta, Crna Gora ostaje snažno privržena saradnji u okviru NATO alijanse, kao i svim odlukama iz domena zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije.

Predsjednik Milatović je takođe upoznao predsjednika Makrona sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a.

Francuski predsjednik je čestitao Milatoviću na posvećenosti evropskoj agendi i ukazao na potrebu ubrazanja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori, posebno kada su u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i unaprjeđenje medijskog ambijenta. Predsjednik Makron je dodao da bi uspješno ispunjavanje mjerila za članstvo Crne Gore u EU predstavljalo dobar primjer i podsticaj za ostale države kandidate, u čemu podrška Francuske neće izostati.

Predsjednik Milatović je pozvao predsjednika Francuske da posjeti Crnu Goru, i da tako postane prvi francuski predsjednik koji je došao u zvaničnu posjetu.

Na sastanku je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije između dva predsjednika na temama od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve