Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Crna Gora u EU je u nacionalnom interesu Austrije

Posjeta Beču predstavlja prvu zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Republici Austriji od obnove nezavisnosti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne počasti u predsjedničkoj palati Hofburg  u Beču gdje je održan tet-a-tet sastanak sa predsjednikom Republike Austrije Aleksanderom Van der Belenom, na čiji poziv predsjednik Milatović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Posjeta Beču predstavlja prvu zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Republici Austriji od obnove nezavisnosti.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države kome je prisustvovala i federalna ministarka za EU i Ustav Karolina Edštadler, a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje, kao i podrška Austrije kao značajnog partnera ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Predsjednik države je zahvalio predsjedniku Van der Belenu na kontinuiranoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore, istakavši da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera naše države.

“On je Predsjedniku Austrije zahvalio i na ličnom angažmanu kada je u pitanju evropska politika proširenja na zapadno-balkanski region i iskazao uvjerenje da će Austrija i dalje biti snažan promoter našeg puta u EU”, saopšteno je iz kabineta Milatovića.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU čemu je, kako je istakao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

“Naglasio je značaj podrške Austrije našem evropskom putu i kroz podizanje svijesti ostalih članica o važnosti snaženja politike proširenja kada je u pitanju Crna Gora”, navodi se.

Predsjednik Republike Austrije je kazao da zvanični Beč aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i cijeni napredak koji je do sada ostvaren na unutrašnjem planu.

FOTO: Služba predsjednika Crne Gore

Iskazao je punu podršku daljim reformskim procesima i ukazao na doprinos koji je naša zemlja svojim pozitivnim primjerom pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

Dva zvaničnika konstatovala su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju saradnje između dvije zemlje.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo povodom odlične bilateralne saradnje u brojnim oblastima, sa akcentom na odbranu, unutrašnje poslove, jačanje vladavine prava i unapređenje demokratskih standarda.

Predsjednik Crne Gore je istakao potrebu unaprjeđenja saradnje na ekonomskom planu i većeg prisustva austrijskih investicija u našoj zemlji, te dodao da je postavljeni cilj da u narednom periodu Austrija postane jedan od pet najvećih investitora u Crnoj Gori.

“Ukazao je i na dosljednost Crne Gore evroatlantskim vrijednostima posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, istakavši da naša država podrškom ukrajinskom narodu nastoji da pošalje poruku evropskog jedinstva i razumijevanja”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik države je podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027. i zatražio podršku austrijske strane.

Na kraju, on je austrijskog predsjednika pozvao da učini zvaničnu posjetu našoj zemlji, što će biti dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

Prvog dana boravka u zvaničnoj posjeti Austriji, Predsjednik države sastao se i sa predstavnicima Instituta društvenih nauka i održao predavanje na Bečkoj diplomatskoj akademiji gdje je govorio na temu “Proširenje EU za stabilnost”.

Bio je gost radne večere koju su upriličili predsjednik Udruženja industrijalaca i predstavnici vodećih austrijskih kompanija, gdje je austrijske privrednike pozvao da investiraju u Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.02.2024-15:04 15:04

Pitam se,sta su oni govorili iza nasih ledja..austrijanci..su dobri prijatelji Putina..sto je zalosno..slicno Serbiji..