Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028.

Ocijenio je da Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028. godine

Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028. godine, poručio je predsjednik Jakov Milatović tokom današnjeg izlaganja na Bečkoj diplomatskoj akademiji.

“Tokom izlaganja na Bečkoj diplomatskoj akademiji, pred diplomatama, ambasadorima, intelektualcima iz Austrije i svijeta, ali i crnogorskim studentima, istakao sam da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji bila jasna poruka ostalim zemljama aspirantima da se reforme isplate, ali i važan korak u jačanju bezbjednosti Zapadnog Balkana i cijele EU”, napisao je Milatović u objavi na mreži X.

Ocijenio je da Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028. godine.

“Tome u prilog idu činjenice da smo ekonomski najnapredniji u odnosu na ostale zemlje kandidate, koristimo euro preko dvije decenije, imamo u potpunosti usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, zemlja smo koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja sa EU i zemlja koja nema važnih neriješenih pitanja sa susjedima i promoviše dobrosusjedske odnose”, naveo je predsjednik.

Nadalje, kako je dodao, sagovornike je upoznao sa političkim promjenama koje su se desile u Crnoj Gori i ocijenio da se prije nepune četiri godine “desila prva demokratska tranzicija vlasti u istoriji naše zemlje”.

“Nakon iskazane demokratske zrelosti na izborima, napravili smo značajan iskorak u jačanju vladavine prava, imenovanjem profesionalaca u pravosuđu širokim političkim konsenzusom u Parlamentu. Istakao sam da smo zadržali prozapadni kurs zemlje koji počiva na tri stuba: punopravno članstvo u EU, jačanje kredibilnosti kao članice NATO-a i njegovanje dobrosusjedskih odnosa”, dodao je Milatović.

U našoj zemlji, kazao je da postoji jaka politička volja da se “decenijski proces pregovora sa EU privede kraju”.

“S druge strane, tokom moje intenzivne diplomatske aktivnosti u poslednjih osam mjeseci, razumio sam da postoji jednako jaka volja i u Briselu. Naglasio sam kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu savjeta bjezbjednosti UN 2026-2027, koja bi predstavljala krunu naših diplomatskih aktivnosti i obilježila dvije decenije naše nezavisnosti”, stoji u objavi Milatovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
08.02.2024-07:55 07:55

…mozda i moze biti u EU do 2028 god.ako ti budu dali SNAŽNU podrsku AV,av i tzv.SPC /sa boravkom u CG/ a DF i ostali “srpske svesti” ne misle nista vec za njih je ok kako u drugoj drzavi REKNU ?!