Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Članstvo Crne Gore u EU potvrda ostalim državama kandidatima da se reforme isplate

Stoga, još jednom je jasno naglasio da je pozicija koju će predstavljati na ovom samitu da će Crna Gora biti punopravna članica EU do 2028

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović boravi u radnoj posjeti Briselu, gdje učestvuje na najvažnijem godišnjem sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije – Samit Evropska unija – Zapadni Balkan.

“Uoči početka Samita Predsjednik je odgovarao na pitanja novinara. Tom prilikom naglasio je važnost ovog događaja u čijem fokusu je proširenje EU”, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Milatović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da predstavi rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnih par mjeseci, posebno u oblasti vladavine prava i podsjetio da Crna Gora ima u potpunosti usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, zatim da nema nema otvorenih pitanja sa susjedima i da je ekonomski najnaprednija.

Stoga, još jednom je jasno naglasio da je pozicija koju će predstavljati na ovom samitu da će Crna Gora biti punopravna članica EU do 2028.

“Agresija Rusije na Ukrajinu je pokazala da proces proširenja nije samo tehničko pitanje, već da ima geopolitički i bezbjednosni značaj za čitav evropski kontinent. Ovo predstavlja momenat koji treba svi da iskoristimo – i Brisel i države članice EU i države kandidati naglasio je Milatović i dodao da nije lako spojiti nacionalne interese država članica i država kandidata te da je priča o EU priča o pronalaženju konsenzusa što i ovaj samit potvrđuje.

Kazao je da politika proširenja, kao najuspješnija politika Evropske unije, mora biti zasnovana na napretku prema zaslugama, jer se jedino na taj način ispravno vrednuje trud država koje su najdalje odmakle u pregovaračkom procesu.

Na kraju, Milatović je ponovio da “Članstvo Crne Gore u EU je mnogo veća priča od Crne Gore” i zaključio da je interes Evropske unije da ima jednu pozitivni priču o proširenju jer bi članstvo Crne Gore u EU bila dobar signal ostalim državama kandidatima da se reforme isplate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve