Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović 30. maja u Briselu sa zvaničnicima EU, nakon toga ide u Beograd

Novoizabrani predsjednik Crne Gore sastaće se u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 30. maja sastaće se u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti od stupanja na dužnost. To je potvrdio u Intervjuu, koji se večeras od 20 časova emituje na Prvom programu TVCG od 20 časova.

-Ja ću prvo posjetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vrijeme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gdje ću razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsjendika Emanuela Makrona – saopštio je Milatović.

On je kazao će ovim činom poslati snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane dio Evropske unije.

Najavio je da je dobio brojne pozive lidera zemalja, te da će veoma brzo posjetiti i Beograd.

-Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posjetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski parner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji – kazao je Milatović.

Odavno nije poslata evropskija poruka kao onog dana.

Komentarišući svoju inauguraciju, rekao je da “odavno nije poslata evropskija poruka kao tog dana.”

-Veliko je zadovoljstvo što je onoliko lidera Balkana bilo tu, čime je poslata snažna slika Crne Gore ako dobrog partnera i posvećenog partnera sa Zapada – dodao je on.

Komentarišući čestitku predsjednika SAD, rekao je da je ta poruka odraz posvećenosti SAD reformama u CG i podrške koju nam pružaju u tom pravcu.

-Tako da raduje i tolika posvećenost, mislim da u ovom smislu se očekuje i moj skoriji odlazak u SAD kako bi se ojačalo partnerstvo. Došla je čestitka od predsjednika Kine, stizale su razne čestitke od predsjednika Vlade Velike Britanije. To je dobra poruka da je Crna Gora zakoračila ka dobrom putu i da je percipirana kao dobar partneri siguran sam da ću sa pozicije predsjednika dodatno osnažiti ta partnerstva – istakao je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve