Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Milanović: CG prva država koja će ući u EU; Đukanović: Nacionalisti imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju “Velike Srbije”

Okolnosti su takve da će Crna Gora vjerovatno biti prva država koja ući u Evropsku uniju u sljedećem dohvatljivom i vidljivom razdoblju, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tokom zvanične posjete Crnoj Gori. On se na Cetinju sastao sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, koji se zahvalio na pažnji koju je Hrvatska posvetila evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Okolnosti su takve da će Crna Gora vjerovatno biti prva država koja ući u Evropsku uniju u sljedećem dohvatljivom i vidljivom razdoblju, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tokom zvanične posjete Crnoj Gori. On se na Cetinju sastao sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, koji se zahvalio na pažnji koju je Hrvatska posvetila evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Milanović je istakao i da je u Crnu Goru došao da pruži podršku evropskom putu Crne Gore.

foto printscreen

Milanović je na konferenciji za medije saopštio da je Hrvatskoj u interesu da svi njihovi susjedi budu u društvu država članica Evropske unije, a Crna Gora je, kako je ocijenio, tome realno najbliže.

“Želimo imati predvidive susjede, što u međudražavnim odnosima znači da znamo s kim imamo posla. Hrvatska i Crna Gora su u prostor komfora i sigurnosti ušle prije dosta godina i želim da se to tako nastavi, da se to ne narušava”, kazao je Milanović.

foto rtcg.me

Ocijenio je da je Crna Gora, još početkom pregovora sa EU, jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i zapadne države.

“Izbori su u Crnoj Gori vrlo brzo, nijesam ovdje došao navijati ni za koga, već dati podršku evropskom put Crne Gore”, poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik osvrnuo se i na period pandemije, i naveo da će ekonomske posljedice biti ekstremne za sve.

Đukanović je poručio  i da je Crna Gora u kontinuitetu imala podršku u nastojanju da budemo NATO država, kao i da uspješno pregovora sa EU.

“Imamo vrlo razuđenu bilateralnu saradnju u svim oblastima, ali prije svega u oblasti odbrane, obrazovanja…”, kazao je Đukanović.

“Danas smo kao region korak bliže našem zajedničkom evropskom cilju nego što smo bili prije hrvatskog predsjedavanja”, istakao je on.

foto predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore poručio je da ostaju brojni izazovi i prostor za saradnju Crne Gore i Hrvatske.

“Na nama je da pokušamo da pomognemo da naše vlade što efikasnije obave poslove u smislu pospješivanja saradnje”, saopštio  je Đukanović.

Na pitanje novinara o dolasku ratnim brodom u Crnu Goru, Milanović je kazao da je to vjekovna tradicija Boke.

“To je hrvatski brod, ali nije prijeteća silueta i mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama. Bio bih srećan kad bih crnogorske prijatelje na sličan način dočekao u Splitu i Dubrovniku”, rekao je on.

Branimo evropski sistem vrijednosti i sve dok smo na toj platforni osjećam se vrlo ugodno, poručio je Đukanović

Komentarišući medijsku ofanzivu iz Srbije, predsjednik Crne Gore je kazao da nema prostora nedoumicama.

“Mislite na poruke “Milo lopove”, uvijek sam ih doživljavao na isti način. Nacionalisti imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju, a iluzija je “Velika Srbija”. Smatraju me odgovornim za to što smo spriječili da budu dobri izvršioci tuđeg projekta 2016. godine. Vjerovatno me smatraju odgovornim što pokušavaju da zloupotrijebe pitanje vjere i iskoriste je za velikosrpske ideje. To će biti neko moje krivično djelo u produženom trajanju. Stojim na braniku takvom planu. Mislim da smo testirali 90-ih što je zavrsilo tragedijom, ako smo glupi dozvolićemo da se to ponovi”, naglasio je Đukanović.

Istakao je da je postojan je u namjeri da brani što su, kako je kazao, temeljne vrijednosti Crne Gore.

“Branimo evropski sistem vrijednosti i sve dok smo na toj platforni osjećam se vrlo ugodno. Jasno je da me kvalifikuju kako me kvalifikuju zbog toga, a ne nekih ličnih svojstava”, rekao je Đukanović.

Kako je najavljeno predsjednici država Crne Gore i Hrvatske će, kako je planirano, posjetiti Muzej Kralja Nikole na Cetinju.

Milanović će se, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, sastati sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem, a planiran je i susret sa predstavnicima Hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

“Posjeta predsjednika Hrvatske, aktuelne predsjedavajuće Savjetom EU, prva je zvanična predsjednička posjeta nakon višemjesečne obustave međudržavnih aktivnosti prouzrokovane pandemijom COVID 19”, kaže se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Croman
22.06.2020-16:33 16:33

E to su susjedi

Babin zub
23.06.2020-00:52 00:52
Reply to  Croman

Oba su srbi po porijeklu

Zagor
22.06.2020-18:51 18:51

To Milo samo jasno ,glasno i u lice.

Jovaš
22.06.2020-20:12 20:12

2 kralja