Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mijač o 100 dana rada Vlade: Krivokapić potvrdio da je crkveni premijer

''Što je epilog – siromaštvo, glad i beznađe. I što misli da uradi Krivokapić? Volio bih da mi to kao čovjeku koji ulaže u Crnu Goru kaže. Je li ovo scenario da dođemo do bankrota, da nas onda spašava Srpska pravoslavna crkva i država Srbija?''

Nakon jučerašnjeg dana i obraćanja predsjednika Vlade građanima, svima u našoj državi treba da je jasno, dakle i onima koji su možda i imali dilemu, da je premijer Zdravko Krivokapić predstavnik Srpske pravoslavne crkve i zaštitnik njenih interesa u Crnoj Gori. Niko ne brani Krivokapiću da se osjeća kao vjernik, da ide u crkvu, prisustvuje obredima i liturgijama, da ljubi koga hoće i gdje hoće, ali ne smije nikada da zaboravi da je on predsjednik Vlade jedne države i da ne smije da ponizi niti funkciju koju obavlja, a posebno ne državu koju predstavlja, kaže za Dnevne novine crnogorski biznismen Veselin Mijač, komentarišući obraćanje premijera javnosti povodom 100 dana rada Vlade.

Mijač ističe da je pažljivo pratio izlaganje Krivokapića, jer ga kao biznismena koji ulaže u Crnu Goru, koji ovdje ima svoje firme i koji je odgovoran za stotine zaposlenih, interesuje što će Krivokapić i njegovi ministri da ponude građanima i privredi, ali je umjesto odgovora na ta pitanja čuo optužbe na račun prethodne vlasti, na račun kadrova koje je zatekao, koje je prozvao da ne valjaju, odnosno da nemaju potrebne kompetencije i još da mu prave opstrukcije.

Posebno ga je, kaže, iritiralo objašnjenje Krivokapića zašto je u jeku pandemije korona virusa išao u Trebinje na sahranu episkopa Atanasija koji je umro od posljedica COVID-19, zašto je poljubio krst na kovčegu, pogotovu premijerova ocjena da, ako neko ima nešto protiv njegovih vjerskih osjećanja, onda to treba definisati zakonom.

Podsjetimo, Krivokapić je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da još nije spoznao vjernika koji neće da poljubi krst koji je na nečijem kovčegu. “Ako smatrate da premijer ne treba da bude vjernik, definišite to zakonom. Valjda imam pravo na malo privatnosti”, izjavio je premijer.

Ovakav odgovor za sagovornika Dnevnih novina je vrijeđanje zdravog razuma.

“Vjera je privatna stvar, nešto što čovjek nosi u sebi, ali o tome ne diskutuje niti to reklamira. To je najintimnije ljudsko osjećanje, pravo koje je zaštićeno raznim konvencijama koje se u razvijenim civilizovanim demokratskim zemljama ne dovodi u pitanje. Nikada ga ni Crna Gora nije dovodila u pitanje. Poznato je da su Crnogorci kosmopolite, narod koji poštuje svaku vjeru i naciju, što smo kroz svoju istoriju hiljadu puta dokazali. Kome se onda obraća Krivokapić i traži da se zakonom definiše može li se ponašati kao vjernik ili na to nema pravo? On je svoje vjerovanje u SPC dobro iskoristio – crkva ga je postavila za premijera i on to sada vraća gurajući Crnu Goru, zajedno sa svojom Vladom, u sunovrat“, kaže Mijač, poručujući da Crna Gora nije Teheran niti će Crnogorci dozvoliti da bude pravoslavna džamahirija.

Crnogorski biznismen ističe da njegov komentar Krivokapićevog obraćanja povodom 100 dana rada Vlade ne znači da brani prethodnu vlast, koja je, kako kaže, dosta kriva za današnje stanje, ali da je revanšizam sadašnje vlasti doveo Crnu Goru na ivicu ambisa.

“Valjda se ljudi mijenjaju da dođu bolji, a mi smo dobili vlast koju je stvorila i sastavila Srpska pravoslavna crkva, na čemu joj Krivokapić svakodnevno na razne načine zahvaljuje – što izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i stvaranju uslova za otimanje crnogorskog kulturnog i sakralnog nasljeđa, što najavom Zakona o državljanstvu, što neznavenim potezima kojima urušavaju ekonomiju, zdravstvo, domaće kompanije, ostavljaju ljude bez posla i egzistencije… Što je epilog – siromaštvo, glad i beznađe. I što misli da uradi Krivokapić? Volio bih da mi to kao čovjeku koji ulaže u Crnu Goru kaže. Je li ovo scenario da dođemo do bankrota, da nas onda spašava Srpska pravoslavna crkva i država Srbija? Volio bih da nijesam u pravu, ali sve mi na to liči”, poručuje na kraju razgovora naš biznismen Veselin Mijač.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve