Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

MI uputili inicijativu Ustavnom sudu: Nelegalan izbor osam ministara

Odlukom Skupštine Crne Gore, naime, kako smatraju u ovoj NVO, osam članova - ministara izabrano je na čelo nepostojećih ministarstava Vlade Crne Gore.

NVO Montenegro International pokrenula je pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke o izboru predsjednika i članova Vlade Crne Gore.

Odlukom Skupštine Crne Gore, naime, kako smatraju u ovoj NVO, osam članova – ministara izabrano je na čelo nepostojećih ministarstava Vlade Crne Gore.

”Montenegro International od Ustavnog suda traži i da naredi da se obustavi izvršenje te Odluke do donošenja odluke o njenoj ustavnosti i zakonitosti.

Ministri izabrani na čelo ministarstava koja u trenutku izbora nijesu postojala su:

Dr. Vladimir Leposavić u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava;
Mr.Milojko Spajić u Ministarstvo finansija i socijalnog staranja; .
Mr. Tamara Srzentić u Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;
Dr. Vesna Bratić u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta;
Mr. Jakov Milatović u Ministarstvo ekonomskog razvoja;
Mr. Aleksandar Stijović u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;
dr. Ratko Mitrović u Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Mladen Bojanić u Ministarstvo kapitalnih investicija;

U trenutku izbora na snazi je bila Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave koja definiše postojanje 17 ministarstava među kojima nema onih ovdje osporenih. Zato je protivpravan izbor članova Vlade – ministara na čelo tih ministarstava”, navodi se u saopštenju.

Odluka Skupštine Crne Gore, kako dodaju, nije legalna, pa ni sporni članovi vlade – ministri zaduženi za nepostojeća ministarstva ne mogu uživati status legalno i legitimno izabranih organa državne uprave.

”Protivpravnosti izbora osam ministara svjesni su i u vladi jer su dan nakon izbora donijeli Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe po kojoj su ministri izabrani. Kako se takve odluke ne mogu donositi naknadno nedvosmisleno su i sami potvrdili da je izbor bio nezakonit”, zaključuju iz MI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve