Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medoks: Sarađivaćemo sa bilo kojom vladom koja je izabrana na demokratski način, ali to ne znači da je podržavamo

Najvažniji prioritet Crne Gore, ističe Medoks, mora da bude uspostavljanje funkcionalnog Ustavnog suda, jer Crna Gora – kao NATO saveznik i buduća država članica EU – treba da pokaže svojim partnerima da je u potpunosti sposobna da normalno funkcioniše

Sarađivaćemo sa bilo kojom vladom koja je izabrana na demokratski način, ali to ne znači da je podržavamo. I dalje ćemo imati diplomatske odnose, a nivo naše saradnje zavisiće od zajedničkih interesa i vrijednosti, koji moraju biti evroatlantski, rekla je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV. Najvažniji prioritet Crne Gore, ističe Medoks, mora da bude uspostavljanje funkcionalnog Ustavnog suda, jer Crna Gora – kao NATO saveznik i buduća država članica EU – treba da pokaže svojim partnerima da je u potpunosti sposobna da normalno funkcioniše.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u Crnoj Gori?

MEDOKS:  Mislim da je trenutna situacija veoma zabrinjavajuća. Imamo nekoliko crnogorskih institucija koje ne funkcionišu. Postoji vlada u tehničkom mandatu, na čijem čelu je premijer kojem je prije šest mjeseci izglasano nepovjerenje. Uprkos tome što je vlada u tehničkom mandatu, nekoliko značajnih zakona i odluka je usvojeno. Nijedna od ovih odluka, koje je Vlada donijela, ne može se osporavati pred Ustavnim sudom, jer on ne funkcioniše. To znači da nedostaju neki od mehanizama uzajamne kontrole koji omogućavaju demokratskoj vladi da funkcioniše u interesu svojih građana. Sve ovo čini Crnu Goru podložnijom vanjskim uticajima država kao što je Rusija, ali i uticaju organizovanog kriminala.

Postoje apeli sa svih zapadnih adresa, od Brisela preko UK do SAD-a, da se što prije izaberu sudije Ustavnog suda. U samoj Crnoj Gori, iz nevladinog sektora poručuju da su skeptični da će doći do izbora svo četvoro sudija i da bi eventualno moglo doći do izbora jednog ili dvoje sudija. Šta bi to značilo za Crnu Goru?

MEDOKS: Najvažniji prioritet mora da bude ponovno uspostavljanje funkcionalnog Ustavnog suda i u tom pogledu ne mislim da su spekulacije o tome koliko će sudija biti izabrano najvažniji faktor. Ali mislim da ovdje treba da budemo iskreni. Crna Gora, kao NATO saveznica i buduća država članica EU, treba da pokaže svojim partnerima da je u potpunosti sposobna da normalno funkcioniše, a to znači da je u stanju da popuni svoja sudijska mjesta kad god se ona uprazne. To bi trebalo da bude osnovna norma svake države.

Komentarišući poruke koje stižu sa adresa zapadnih partnera. premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponavlja da u njima ne vidi ništa alarmantno. Mislite li da naši zapadni partneri govore previše diplomatskim jezikom, tj. da nijesu direktni, i da zato gospodin Abazović ne vidi u tim porukama ono što vidi opozicija?

MEDOKS: Mislim da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo veoma direktno u svojim porukama. U stvari, evo upravo i u ovom intervjuu govorim koliko sam zabrinuta zbog ove situacije, tako da mislim da sam bila jasna. Dodatno, nedavno je specijalni izaslanik za ovaj region, Lord Pič, mislim prije dvije sedmice, izjavio da je Crna Gora ranjiva u ovom geopolitički izazovnom vremenu, i vrlo jasno je iznio očekivanja šta je potrebno uraditi – da Ustavni sud ponovo funkcioniše i da se osiguraju uslovi za održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Takođe je rekao da će naša buduća saradnja sa Crnom Gorom zavisiti od daljeg usklađivanja sa našim zajedničkim NATO vrijednostima. Rekla bih da je to prilično jasno.

Ambasadori zemalja Kvinte, što uključuje i zemlju čiji ste Vi diplomatski predstavnik u Podgorici, više puta su javno podržali manjinsku Vladu na čelu sa Dritanom Abazovićem. S obzirom na to da je ta Vlada Crnu Goru dovela, da citiramo izaslanika Eskobara, do institucionalnog kolapsa, ili, da citiram šeficu diplomatije Slovenije Tanju Fajon, od zemlje predvodnice u procesu pristupanja EU do zemlje problema, mislite li da je vaša podrška toj Vladi bila greška?

MEDOKS: Stav vlade Ujedinjenog Kraljevstva se zapravo nije promijenio sa promjenama vlada. Mi ne favorizujemo i ne podržavamo određenu vladu u odnosu na drugu. Sjećate se da smo dobro sarađivali sa Krivokapićevom vladom. Dobro smo sarađivali i sa vladom Dritana Abazovića. Prije toga smo zaista dobro sarađivali i sa vladama predvođenim DPS-om! To je zato što mi sarađujemo sa državama, a ne vladama. Ne biramo mi vlast, biraju je građani Crne Gore. Mi, sa druge strane, imamo diplomatske odnose i radimo sa svakom vladom na vlasti. To je ono što rade diplomate. Dakle, nije riječ o podršci. Samo zato što razgovaramo sa mnogo ljudi, to ne znači da ih i podržavamo. To znači da mi radimo svoj posao. Na taj način dobijamo informacije o tome šta se dešava na lokalnom nivou i sarađujemo sa njima.

Budući da nije članica EU, koliko je Vaša zemlja zainteresovana za stabilnost našeg regiona?

MEDOKS: Lord Pič je u svojoj izjavi, prije dvije sedmice, vrlo jasno rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo nepokolebljivo posvećeno sigurnosti i prosperitetu ovog regiona, uključujući i Crnu Goru. Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU, ali smo i dalje dio Evrope. Mi smo evropski susjed Crnoj Gori i vaš smo saveznik u NATO-u. Stabilnost ovog regiona je ključna za stabilnost našeg cjelokupnog kontinenta. Ovo je trenutno za nas zaista važan region. Obje naše zemlje, i Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora, u skorijoj prošlosti doživjeli su neprijateljske akcije od strane Rusije, a to znači da obije imamo interes da podržavamo zemlje i jedna drugu, u borbi protiv ruskog uticaja. Tako da smo, naravno, duboko zainteresovani i veoma zabrinuti za stabilnost ovog regiona.

Pojedini domaći i regionalni analitičari i novinari znaju da kažu da su politički i diplomatski predstavnici naših zapadnih partnera često benevolentni spram kršenja evropskih vrijednosti i principa u državama regiona. Hoću da kažem, da vam se zamjera to što tolerišete destabilizaciju zemalja regiona, koja dolazi sa iste adrese – iz Beograda od predsjednika Aleksandra Vučića. Kako odgovarate na ovu vrstu kritika?

MEDOKS: Mislim da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo vrlo jasno kada je riječ o vrijednostima koje zastupamo u regionu, u Crnoj Gori i u svijetu. A ako pogledate Ukrajinu, Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek u najvećoj mjeri podržavalo Ukrajinu. Predsjednik Zelenski je baš juče boravio u Londonu i sa našim premijerom potpisao bilateralni sporazum. Mislim da to pokazuje koliko podržavamo i želimo da je podržimo u njenoj borbi protiv nelegalnog i ničim izazvanog rata. I mislim da su naše vrijednosti zaista jasne. Ako pogledate moje izjave i izjave koje dolaze iz naše ambasade, videćete da postoji zajednička nit – suočavajući se sa pretnjama iz Rusije, aktivno podržavamo Crnu Goru kao saveznika u NATO-u i naša saradnja je jaka upravo zato što zajedno radimo na promociji evroatlantskih vrijednosti. Ja sam ovdje predstavnik britanske vlade i sve na čemu radim je sa ciljem promocija tih vrijednosti i principa. Svaka sugestija, zaista, svaka sugestija, da su naše vrijednosti drugačije, je prosto dezinformacija. Znamo da je to rasprostranjeno u ovom regionu, i u ovoj zemlji i mnogo toga se namjerno radi kako bi nas diskreditovali. Vjerovatno zato što Ujedinjeno Kraljevstvo i zapadne partnere, vide kao prijetnju.

Gledano iz perspektive Ujedinjenog Kraljevstva, postoji li saglasnost Brisela i Vašingtona, kada je riječ o načinu i metodama rješavanja problema u zemljama regiona?

MEDOKS: To nije nešto u šta smo ja ili Ujedninjeno Kraljevstvo bili uključeni. Ali vam mogu reći sljedeće – u Crnoj Gori ali i u regionu, UK zapravo veoma blisko sarađuje sa Briselom i Vašingtonom, sa svim našim evroatlantskim partnerima. Nemamo dogovor o našim pozicijama, ali veoma blisko koordiniramo naše politike i stavove.

Za 19. mart zakazani su predsjednički izbori. Da li će ti izbori stabilizovati krizu u Crnoj Gori?

MEDOKS: Procedura nalaže da se izbori održe prije isteka mandata predsjednika, tako da se oni moraju održati na vrijeme. U suprotnom bi to bio još jedan primjer odstupanja od ustavnih normi. Zato je važno da se ovi izbori održe. Ali održavanje izbora i potencijalni izbor novog Predsjednika samo po sebi neće donijeti stabilnost. Postoji još zadataka koji se moraju ispuniti kako bi do toga došlo.

Ukoliko se, hipotetički gledano, ne izaberu sudije Ustavnog suda, a samim tim ne dođe ni do održavanja predsjedničkih izbora, a predsjedniku države istekne mandat, Ustav propisuje da predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzima funkciju predsjednice države. Šta znači ta koncentracija vlasti u rukama partija, koje, sudeći prema rezultatima posljednjih lokalnih izbora, jedva prelaze cenzus?

MEDOKS: Ukoliko se Predsjednik ne izabere na demokratski način, to će predstavljati dalje pogoršanje sistema mehanizama uzajamne kontrole, potrebnih za demokratsku državu. To bi bilo zabrinjavajuće. Zato smo, uz ambasadore Kvinte, toliko govorili o vitalnom značaju popunjavanja mjesta u Ustavnom sudu, kako bi bio funkcionalan, i kako bi se izbori održali i upražnjena mjesta u institucijama popunila na ustavan i demokratski način.

Očekujete li uskoro raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora?

MEDOKS: Mislim da u Crnoj Gori uvijek treba očekivati neočekivano. Da li će izbori biti raspisani ili ne, to je odluka za izabrane predstavnike vaših građana – poslanike u vašoj Skupštini. Nadam se da hoće. Premijer je već 6 mjeseci u tehničkom mandatu, a skupštinska većina nije uspjela da postigne konsenzus koji im je potreban za formiranje nove Vlade. Dakle, izbori moraju biti sledeća logična opcija. Ali, kao što sam rekla, očekujmo neočekivano, vidjećemo.

Parlamentarna većina najavljuje novi pokušaj rekonstrukcije postojeće Vlade, koja bi podrazumijevala da ulazak proruskog Demokratskog fronta u tu Vladu, čemu se EU protivi. Da li bi vaša zemlja podržala tu Vladu?

MEDOKS: Vraćamo se na ono o čemu sam ranije govorila,  a to je da Ujedinjeno Kraljevstvo sarađuje sa državama, a ne vladama. Naš stav bi bio isti. Mi ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom koja je izabrana na demokratski način, ali to ne znači da je podržavamo. I dalje ćemo imati diplomatske odnose, a nivo naše saradnje zavisiće   od zajedničkih interesa i vrijednosti, evroatlantskih interesa i vrijednosti. Lord Pič je ovo zaista dobro rekao u svojoj nedavnoj izjavi i citiraću ga: Kao saveznici u NATO-u, posebno je važno da održavamo jasne zajedničke vrijednosti na kojima se zasnivaju usklađeni stavovi u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljne politike. Samo na osnovu takvih zajedničkih interesa nastavlja se naša uspješna saradnja na svim poljima. Tako da mislim da je to odgovor na vaše pitanje da li bismo sarađivali sa budućom vladom, zavisno od toga kako bi ona izgledala.

Za kraj emisije željela bih da mi prokomentarisete medijsku scenu u Crnoj Gori. Medijska scena u Crnoj Gori je u nekojo vrsti dominacije i okupacije medija iz Srbije koji promovišu teze predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i otvoreno podržavaju političke stranke u Crnoj Gori koje su pod njegovim uticajem. Nakon lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra prošle godine, pobjednička koalicija, prije svega kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović u kontinuitetu prijeti smjenama rukovodstva i članova savjeta Gradske televizije, otvoreno najavljujući, citiram, revanšizam. Postoji li mehanizam pomoću kojeg bi se novinari i urednici jedinog medija koji nije pod kontrolom Beograda i Moskve zaštitili od otvorenih napada kandidata za gradonačelnika Podgorice Jakova Milatovića i njegovih koalicionih partnera?

MEDOKS: Suština vašeg pitanja se svodi na to da li vi imate mehanizme da osporite odluke koje donose oni koji su na vlasti. Iako bi trebalo, takvi mehanizmi u pravosuđu kod vas trenutno ne postoje. Ako vaše pravosuđe ne funkcioniše, ako nemate prave ljude na rukovodećim mjestima, građani ne mogu ostvariti pravdu i ne mogu osporiti odluke koje donosi Vlada. Kada bi se situacija koju ste mi opisali, tj. ako se plašite da ćete izgubiti posao iz političkih razloga, dogodila u Ujedinjenom Kraljevstvu, mogli biste da tužite poslodavca. Imali biste fer suđenje i odluka bi bila donijeta na osnovu činjenica. Ja ne mogu da sudim o situaciji koju ste upravo opisali, jer ne posjedujem sve informacije. Dakle, potreban vam je sudija koji može da sasluša sve informacije i donese odluku. A to je ono što ovdje nedostaje, a vama je potrebno – kredibilno pravosuđe.

To nas vraća na početak ovog intervjua i funkcionalni Ustavni sud.

MEDOKS: Tako je!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve