Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Otvaranje tajnih dosijea najvažnija reformska mjera

Ističe da je oduzimanje naslijeđenih dosijea od službi bezbjednosti još izuzetno aktuelno

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević je istakao da je „otvaranje tajnih dosijea najvažnija reformska mjera u procesu savladavanja nasljeđa totalitarnih režima“. Ono, kako je naglasio, stoji u direktnoj vezi sa lustracijom jer se, prema riječima Medojevića, bez otvaranja dosijea ne može sprovesti ni lustracija.

„Nijesu rijetki otpori ovoj reformi od strane službi bezbjednosti, sa obrazloženjem da bi se otvaranjem dosijea mogli ugroziti neki konkretni nacionalni interesi koji su još aktuelni. Taj prigovor se može efikasno otkloniti, tako što bi se prije otvaranja dosijea izvršio detaljan pregled dosijea i iz njih uklonila ona mjesta koja su bezbjednosno osjetljiva po nacionalne interese“, rekao je Medojević.

Ističe da je oduzimanje naslijeđenih dosijea od službi bezbjednosti još izuzetno aktuelno.

„Najprije zbog toga što ima znakova da se sadržina tih dosijea povremeno zloupotrebljava, naročito preko medija koji stoje pod uticajem samih službi ili pojedinaca iz tih službi. Ta dosijea je potrebno dati na čuvanje nepolitičkoj instituciji, koju treba da osnuje parlament kao nezavisno tijelo“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, „niti Krivokapić niti Abazović u svojim premijerskim ekspozeima, niti na bilo koji drugi način nijesu pokazali političku volju da učine jedan ovakav nužan korak ka stabilnoj demokratskoj i slobodnoj državi, bez političke zloupotrebe službi bezbjednosti radi opstanka autokratskih režima“.

„Preskakanje ili zaobilaženja ključnih reformskih mjera koje obezjeđuju demontažu i diskontinuitet od totalitarnih režima nanijelo je nepopravljivu štetu i vjerovatno trajno onemogućilo formiranje Crne Gore kao demokratske, pravne države i civilnog građanskog društva“, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.05.2023-17:39 17:39

Vi ste totalni kriminalni rezim..Medojevicu..skim si takvi..si…ostao jeftini antidrzavnik..srbijanac..niskotirazni politicar..Nista..nijesi dobro uradio ovoj zemlji..

Lea
17.05.2023-14:23 14:23

Sto to znaci , onaj ko ih otvori sklonice svojm prijateljima kompromitujuce , jadna ti je ta prica , o svakome svud postoji evidencija , nista spektakularno .