Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević ljut na Krivokapića: Nećemo glasati ni za jedan zakon prije usvajanja tužilačkih zakona

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je izmjenama Ustava u kojima nije učestvovao PzP formirano kao četvrta grana vlasti koja ne odgovara nikome osim Đukanovicu i DPS-u

Predsjednik Pokreta za promjene PzP i jedan od lidera Demokrtaskog fronta Nebojša Medojević poručio je da ga premijer Zdravko Krivokapić nije pozvao na sastanak sa predstavnicima parlamentarne većine, naglasivši da njegova partija neće glasati ni za jedan zakon prije usvajanja predloga tužilačkih zakona koji su bili usaglašeni sa Vladom i ostatkom vladajuće većine.

“Premijer Krivokapić me nije pozvao na sastanak. Ne znam koji su razlozi, a vjerovatno mu je jasno da je PzP čvrsto pri stavu da nećemo glasati ni za jedan zakon u Skupštini, sve dok se ne usvoje tužilački zakoni u formi koja je bila usaglašena sa Vladom i ostatkom parlamentarne većine. Kao suverenisticka, reformska stranka koja je dala ključni doprinos u izglasavanju Ustava i tada i sada smo bili protiv da se i tužilaštvu i pravosuđu daje status nedodirljivih grana vlasti, bez ikakve kontrole Parlamenta, bez prethodno sprovedene lustracije, otvaranja dosijea i opšteg reizbora svih tužilaca i sudija”, saopštio je Medojević.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je izmjenama Ustava u kojima nije učestvovao PzP formirano kao četvrta grana vlasti koja ne odgovara nikome osim Đukanoviću i DPS-u.

“Tužilaštvo je postala zatvorena sekta koja skupa sa tužilačkim savjetom čuvaju jedni druge i sprečavaju pokretanje krivičnih postupaka protiv porodice Đukanović. Tužilački savjet u postojećem formatu, očigledno ne funkcioniše, niti ispunjava svoju ustavnu i zakonsku funkciju, jer do sada nijesu prihvatili nijednu od mnogobrojnih inicijativa za pokretanje odgovornosti protiv Katnića, za očigledne zloupotrebe ovlašćenja i teško kršenje ljudskih prava i sloboda”, kazao je on.

Kako dodaje, imajući u vidu da u oblasti izbora i razrešenja tužilaca ne postoje jedinstveni standardi EU i da je to pitanje ostalo u nadležnosti država članica, predlozi DF o izmjenama tužilačkih zakona, nijesu i ne mogu biti protiv EU standarda.

“Iz prostog razloga jer ti standardi ne postoje. U Njemačkoj javno tužilaštvo je integralni dio Ministarstva pravde, dok je u Holandiji ministar pravde politički odgovoran za policiju i tužilaštvo. Ministar pravde ima ovlašćenje da izdaje opšta i pojedinačna uputstva za postupanje tužilaca i odgovoran je Parlamentu za njih. I u Francuskoj Vlada bira tužioce”, naglasio je Medojević.

Ističe, da je očigledno Krivokapić dio nekog dogovora sa Đukanovićem, DPS i tajkunima kojima apsolutno odgovara pastojeće stanje u tužilaštvu i koji sprečavaju nužne promjene.

“Ne bi me iznenadilo da Krivokapić uz pomoć gazda sa strane traži podršku za izbjegavanje reformi i kod DPS i da se može desiti da se sa njima postigne dogovor. Ne bi bilo prvi put da Krivokapić pravi dilove sa DPS, preko druge familije, iza leđa DF. Krivokapića i Đukanovića veže zajednička prošlost i mržnja prema DF kao simbolu otpora i neophodnih radikalnih i korjenitih reformi”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lievak
20.03.2021-12:23 12:23

Medo bogami Lazes jedno pricas drugo radis zato Krivokapic nece da te zove i onda si postao dosadan kazes jednom bar da zapamtimo to sto reces ne bude posrano !

borko
20.03.2021-12:25 12:25

Glasali ste za ono što im je bilo najznačajnije (zakon o vjerama),za ostalo im više ne trebate…

kokoska
20.03.2021-12:41 12:41

Medojevicu trba da te ABAZOVICEVA policija privede za tesku uvredu izrecenu SRBIJI ! Brisel- Abazovic blamira Srbiju !

Sara
20.03.2021-13:55 13:55
Reply to  kokoska

Koja Srbija..ona sto prijeti CG..da je ne bude..Batali..ne pisi gluposti!

Sara
20.03.2021-13:54 13:54

Medo.i ti si optuzen za pranje para..ti si zaguljeni..ne-demokratcki politicar..Ostavi CG na miru..i najboljeg politicara u istoriji drzave CG..