Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Medija centar DPS: Kovač, po direktivi iz Beograda, donio političku odluku o neizručenju srpskog državljanina

''Pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji, prije svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i donio odluku o izručenju Vukotića''

Odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtjev Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično djelo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra, ocijenili su iz Medija centar Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Medija centra ukazuju da je kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, “kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen”.

“Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji, prije svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i donio odluku o izručenju Vukotića. Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smio donijeti ovakvu odluku jeste sama težina krivičnog djela. Podsjećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom”, saopštili su iz Medijaa centra DPS.

Kada izrečeno uzmemo u obzir, a poznajući podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara, po njihovim riječima, zaključak je da je Kovač donio “političku odluku, zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve