Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

MCP: Joanikije nije rekao da je crkva uradila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Pojedini mediji su sasvim “netačno i zlonamjerno” predstavili izjavu Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, tako da javnost na osnovu te informacije može zaključiti da je on rekao da je Srpska pravoslavna crkva uradila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što ne odgovara istini, saopšteno je danas iz Mitrpolije crnogorsko primorske

Pojedini mediji su sasvim “netačno i zlonamjerno” predstavili izjavu Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, tako da javnost na osnovu te informacije može zaključiti da je on rekao da je Srpska pravoslavna crkva uradila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što ne odgovara istini, saopšteno je danas iz Mitrpolije crnogorsko primorske.

“Vladika Joanikije je jasno saopštio da bi Crkva, u drugim okolnostima, zahtjevala da se ovaj diskriminatorni zakon u potpunosti ukine. No, Pravoslavna Crkva je i od prethodne vlasti tražila samo one izmjene koje bi onemogućile njenu diskriminaciju, pa sljedujući tome, ni od ovih vlasti nije tražila ništa drugo”, navodi se u reagovanju.

Uz to, dodaju, jasno je rekao da je taj proces izmjene posmatran „poizdalje“ i da su ostavljeni pravnici da urade svoj posao.

“Dakle, nadležni državni organi su predložene izmjene predstavili Crkvi, kao i ostalim vjerskim zajednicama, a pravnici iz Crkve su to pitanje razmotrili i zaključili da su izmjene urađene na dobar način, s obzirom na sve okolnosti. Ponavljamo, Crkva je, kao mjeru kompromisa, a ne kao idealno rješenje, prihvatila izmjene umjesto izrade novog zakona. Nije bilo nepoznato šta je Crkva, još prethodnoj Vladi, iznijela kao svoj minimum zahtjeva – priznanje postojećeg pravnog subjektiviteta i odustajanje od bezakonog pokušaja nove nacionalizacije crkvene imovine. To je ovim izmjenama, Bogu hvala, i obezbjeđeno”, zaključuje se u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve