Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Ova Vlada ne treba da vrši popis stanovništva, suverenističke partije da zbiju redove i stanu u odbranu crnogorskog naroda

Svako ko mirno posmatra otvoreni atak na crnogorsko biće je saučesnik prljavih namjera onih koji su se upregli zajedno sa Crkvom Srbije da izvrše asimilaciju Crnogoraca i manjinskih naroda

Ako imamo premijera koji otvoreno kaze da ne poštuje zakone ove države šta mi očekujemo od istog po pitanju popisa stanovništva? Zašto se tako žuri njemu u tehničkom mandatu iako mu je izglasano nepovjerenje da ovo sprovede iako to nije posao tehničke vlade? Kako da vjerujemo čovjeku koji je sva kulturna i sakralna crnogorska dobra predao u ruke tuđoj državi i tuđoj crkvi i još se sramno hvali u SAD kako niko ne reaguje na to?!, saopštila je za Portal Analitika potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković.

U više navrata je, dodaje, obraćanjima ukazivala da predsjednik Milatović krši Ustav Crne Gore dajući primat jednoj crkvi i pred popis njoj daje vjetar u leđa, a takođe se isto događa kada se izjašnjava po pitanju jezika i daje primat srpskom jeziku.

“Ponavljam, tako krši Ustav Crne Gore jer on zna odlicno da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski. Po ovom osnovu ovo su pitanja za VDT na koja treba da mu odgovore Abazović i Milatović i pozivam ih da se po ovom osnovu konačno oglase. Zar mi treba da posmatramo mirno postupke kojima je jasan cilj jos veće asimiliranje Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda? Predlažem da svi građani koji osjećamo diskriminaciju moramo da djelujemo tako što ćemo dati prigovor na popis stanovništva argumentovano”, navodi Marković.

Jedan od bitnih činilaca je, dodaje ona, upravo način organizacije i prikupljanje podataka.

“Drugo, na popis treba da reaguju sve suverenističke partije na jedan snažan i demokratski način i da svojim prigovorima ospore i zaustave popis stanovništva, jer kako god da bude oni drže sve u svojim rukama i oni će to iskoristiti da falsifikuju određene podatke, a dovoljno bi bilo i pet odsto što bi Srbima išlo u korist. Znači nijesu se stekli uslovi za popis stanovništva jer centar prispijeća i unos podataka treba da radi komisija u sastavu svih zainteresovanih političkih subjekata u Parlamentu Crne Gore. Takođe i popisivači moraju biti pokriveni jedan pozicioni, drugi opozicioni kako ne bi bilo prevara. I tako da im se stvori minimum mogućnosti za falsifikovanje. Ne smije se dozvoliti da se popis odvija kako su isplanirali i tražim da to bude poput izbornog procesa, da se podjednako uključe svi u ovaj process”, ističe Marković.

Ovo je, ocjenjuje, presing da bude što više Srba na štetu Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda.

“Ovakav stav treba da zauzmu sve suverenističke partije, jer jedino tako možemo se izboriti za svoja ljudska prava i spriječiti asimilaciju Crnogoraca i drugih manjinskih naroda. Stava sam da ova Vlada ne treba da vrši popis stanovništva, jer kao građanka nemam povjerenja da će se to sprovesti u skladu sa zakonom jer imamo premijera koji otvoreno izjavljuje da ne poštuje zakone ove države i time otvara puteve i podržava ostale činioce koji učestvuju u popisu da zajedno sa njim nastave da ruše pravni poredak Crne Gore i Ustav i zakone naše države, baš kao što je učinio potpisivanjem sramnog Temeljnog ugovora”, kaže Marković.

Nije dovoljno da, ističe, “neko iz DPS kaže da ostaju dosljedni u odbrani nacionalnih interesa već svojim postupcima to trebaju to da pokažu”.

“A evo im prilike i pozivam sve suverenističke partije da zbiju redove i stanu konkretno u odbranu Crne Gore i crnogorskog naroda i drugih manjinskih naroda, da spriječe nasilni popis stanovništva sve dotle dok se ne steknu uslovi da se u jednom normalnom, demoktatskom ambijentu bez tenzija i pritisaka izvrši popis stanovništva. Svako ko mirno posmatra otvoreni atak na crnogorsko biće je saučesnik prljavih namjera onih koji su se upregli zajedno sa Crkvom Srbije da izvrše asimilaciju kako Crnogoraca tako i manjinskih naroda, jer ovakav nasilni popis je tražio Vučić i to nagovijestio iz više navrata da je njemu važan popis stanovnistva u Crnoj Gori i tako se direktno umiješao u unutrasnje stvari Crne Gore, a ovi njegovi udaraju tambure i prebacuju na naše prijatelje iz EU da se miješaju i time vrše namjernu zamjenu teza. Ako se ko miješa u unutrašnje stvari Crne Gore to su Srbija i Rusija! Pozivam i međunarodnu zajednicu posebno EU i OEBS da se umiješa u rješavanju ovog značajnog pitanja jer je pored ostalog ovo pitanje mira i sigurnosti”, zaključila je Marković za Portal Analitika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
26.09.2023-10:04 10:04

…ne preostaje nista do bojkota dok se ne stvore normalni uslovi za popis …