Francuska nije protiv proširenja EU, ali njen predsjednik Emanuel Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska, kazala je državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Darijesek na sastanku sa premijerom Markovićem. Ona je istakla da njena zemlja želi partnerstvo sa Crnom Gorom.

Državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek sastala se sa premijerom Markovićem

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se Darijesek i razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države.

„Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske“, kazao je predsjednik Marković.

Državna sekretarka Darijesek je istakla da Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ona je pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.

Sagovornici su se saglasili da je dobra saradnja  u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija. Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao premijer Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

„Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka“, istakao je premijer Marković i dodao da je u ovom regionu potrebno snažnije liderstvo Evropske unije.

Državna sekretarka Darijesek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska. Istakla je da je važno razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.

Politika proširenja, rekao je predsjenik Marković, mora biti strateška politika EU, a proširenje mora biti politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.

On je istakao i da su za Crnu Goru nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za Uniju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve