Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Crna Gora nije prolazila težu društvenu, ekonomsku i institucionalnu krizu

''Zbog toga u Crnoj Gori moramo biti svi zabrinuti. Za jedno takve stanje prije svega jeste odgovorna Vlada''

Uviše od 30 godina mog neposrednog prisustva u institucijama i u političkom životu Crne Gore, naša država nije prolazila težu društvenu, ekonomsku i insititucionalnu krizu – ocijenio je nekadašnji premijer i poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Duško Marković.

On je gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore rekao da obim te krize ugrožava i samo supstancu crnogorskog društva.

”Zbog toga u Crnoj Gori moramo biti svi zabrinuti. Za jedno takve stanje prije svega jeste odgovorna Vlada. Vidimo da nema pomaka u bilo kojoj sferi društvenog života u prethodnoj godini. Ono što je bilo očekivano nakon promjene vlasti, a posebno nakon 30 godina te vlasti, jeste da nova vlada uradi mnogo više na objedinjavanju društvene i socijalne energije, na pitanjima napretka, poboljšanja standarda. Danas kao posljedicu imamo najpodjeljenije društvo od kada se u Crnoj Gori bavimo politikom. Imamo ekonomski zastoj, obustavu investicija, gubitak radnik mjesta pad društvenog standarda, inflacija je blizu 4 odsto, a ključni strateški pravac je zaustavljen”, naveo je, pored ostalog, Marković.

Crna Gora, kako dodaje, ne samo da stagnira na putu učlanjenja u EU, nego nazaduje, a to je, kako je rekao, potvrđeno najnovijim izvještajem Evropske komisije “koji je najlošiji otkada je Crna Gora u procesu evropske integracije”.

”Nalazimo se u političkom i društvenom provizorijumu u kojem građani nemaju perspektivu i zato je najviše i jedino odgovorna Vlada”, kazao je Marković.

Govoreći o inicijativi za provjeru povjerenja Vladi kazao je da je to “u ovakvim okolnostima jedno normalno demokratsko sredstvo”.

Vlada je, prema njegovim riječima, jedinstvena u svijetu po tome što nema podršku većine koja je izabrala.

”Od 41 poslanika koji je glasao za Vladu, u ovom trenutku nema podršku više od 11 poslanika sopstvene većine. I imate 40 poslanika opozicije koji je ne podržavaju zbog rezultata. Jasno je da ona nema legitimitet. U demokratskom životu premijer je dužan da ponudi parlamentu da se glasa o njegovom povjerenju”, smatra Marković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve