Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić prisustvovao svečanoj akademiji povodom proslave 140 godina pozorišta u Nikšiću

Mandić je istakao da je malo gradova u svijetu koji se prema kulturnoj tradiciji odnose sa toliko poštovanja i toliko želje da joj budu dostojni nastavljači kao što to rade Nikšićani.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je sinoć svečanoj akademiji povodom proslave 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću i tom prilikom se obratio prisutnima.
“Mandić je istakao da mu je izuzetna čast da prisutne pozdravi povodom velikog, radosnog i veoma značajnog jubileja, 140 godina postojanja pozorišta u Nikšiću”, saopšteno je iz Skupštine.
Mandić je istakao da je malo gradova u svijetu koji se prema kulturnoj tradiciji odnose sa toliko poštovanja i toliko želje da joj budu dostojni nastavljači kao što to rade Nikšićani.
„Rekao bih čak da je ovaj grad po tome prepoznatljiv – i kad se kaže „gospodin Nikšić“, misli se upravo na taj snažni kulturni i umjetnički prizvuk koji se u ovom gradu i danas osjeća na svakom koraku, na tu specifičnu kulturnu energiju koju je Nikšić sačuvao i u najtežim vremenima”, kazao je Mandić.
On se osvrnuo na svijetlu pozorišnu tradiciju grada Nikšića koja je počela davne 1884. godine, prvom predstavom – pod veoma slikovitim nazivom „Slobodarka“, autora Manojla Đorđevića Prizrenca, a dvije godine kasnije premijerno je izvedena i „Balkanska carica“ Nikole I Petrovića Njegoša, za vrijeme čije je vladavine Nikšić postao pionir i gospodar naše pozorišne scene.
„Mi danas živimo u drugim vremenima, nalazimo se pred novim i drukčijim izazovima i iskušenjima, ali moramo imati na umu da nas upravo naša ponajbolja kulturna tradicija itekako obavezuje. Da nije sve u ekonomiji i industriji, a naročito ne u politici. Da je upravo naša kultura dragocjeni, nezamjenjivi temelj našeg identiteta, uz čiju ćemo pomoć sačuvati dostojno mjesto među drugim zemaljskim narodima”, zaključio je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve