Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
Rubrika:

Loša ocjena Bratićkoj očekivana, njena smjena imperativ

Podsjećamo, nedavno istraživanje Centra za građansko obrazovanje i Damara pokazalo je da se Bratić našla na začelju liste ocjenjivanih ministara, sa ocjenom 2,51

To što je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić najlošije ocijenjeni član crnogorske Vlade nije iznenađenje, budući da su tome doprinijele i neke njene ranije izjave koje su polarizovale društvo, a svaki dan njenog ostanka na toj poziciji nanosi direktnu štetu svim građanskim opcijama u vladajućim strukturama koje je podržavaju, smatraju programski direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Petar Đukanović i profesorica Božena Jelušić.

Podsjećamo, nedavno istraživanje Centra za građansko obrazovanje i Damara pokazalo je da se Bratić našla na začelju liste ocjenjivanih ministara, sa ocjenom 2,51.

Početak mandata ministarke Bratić obilježile su izjave koje su dijelile crnogorsku javnost, poput onih da je žena četnik, ali i da su Crnogorci produkt etničkog inženjeringa.

Govoreći o tome da li su takve izjave mogle doprinijeti slaboj ocjeni koju je dobila od crnogorskih građana, Jelušić za Dnevne kaže da je ministarka svojim objavama i izjavama najviše štetila sebi, ali je i “dolivala ulje na vatru” kada je u pitanju javno mnjenje, koje je dovedeno do svojevrsnog zaoštravanja.

“Čini mi se da je ministarka čak uložila napor da ublaži svoje vrijednosne stavove, ali su nametnute obaveze u preglomaznom ministarstvu i imenovanje kadrova ‘po podubini’ zapravo uništili kredibilitet same institucije i presudno uticali na percepciju o ministarki Bratić”, kazala je Jelušić.

Sa druge strane, Đukanović u izjavi za Dnevne ističe da je kredibilitet ministarke za rukovođenje tako važnim i osjetljivim resorima bio upitan od samog početka zbog, kako je rekao, “brojnih spornih, nekada vrlo radikalnih i nacionalističkih, javnih istupa”.

“Vrijeme je pokazalo da je ministarki bilo važnije da afirmiše svoj svjetonazor i interese određenih grupacija nego da radi u javnom interesu, a to su građani na kraju prepoznali i loše ocijenili”, rekao je Đukanović, poručujući da je njena smjena imperativ.

On podsjeća da su Bratićkine sporne izjave i stavovi i prilikom najave njenog imenovanja kod velikog broja društvenih aktera, ali i građana izazivale snažnu sumnju da li se radi o pravom izboru za tu zahtjevnu funkciju.

“Brzo je ministarka potvrdila sve sumnje u nedoraslost funkciji koju pokriva, a logična posljedica je i empirijska potvrda lošeg učinka, o čemu svjedoči ocjena koju su građani i građanke dali ministarki”, kaže Đukanović.

Ocjenjujući da nije bilo teško očekivati takvu ocjenu, Jelušić smatra da joj je ipak manje doprinijela sama ministarka, a mnogo više zamisao “da se uopšte formira jedan ovako kompleksan i zahtjevan resor sa čak četiri velika sistema”.

“Pored toga, riječ je o resoru koji je snažno povezan sa pitanjima identiteta i sa društvenim vrijednostima”, kazala je Jelušić i podsjetila da je premijeru Krivokapiću svojevremeno poslala pismo u kojem ga je molila da još jednom kritički razmotri kako činjenicu spajanja četiri resora, tako i imenovanje Bratić za ministarku.

Ona smatra i da je polarizacija u društvu naročito ojačala nakon smjene starih i imenovanja novih direktora obrazovnih i institucija kulture.

Na pitanje Dnevnih kako bi generalno ocijenili rad ministarstva na čijem je čelu Bratić, Đukanović podsjeća na brojne kritike upućene na račun njenih poteza, te apel Vladi da pokrene inicijativu za njenu smjenu.

I Jelušić i Đukanović ukazuju na veliku štetu i posljedicu koju će imati tužbe zbog nezakonitih smjena u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

“Smatram da 157 pokrenutih tužbi zbog smjena u obrazovanju, a svakako će ih biti i u kulturi, posebno izostanak individualizacije u ovom dijelu posla, predstavljaju višestruki balast za resore kojima ministarka upravlja”, kazala je Jelušić.

“Nesagledive je štete Bratić nanijela u svim resorima koje pokriva. Istakao bih posebno aferu nezakonite smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova kao jedan od njenih prvih poteza nakon stupanja na funkciju, a koja je rezultirala stotinama tužbi protiv Ministarstva, koje će izvjesno doći na naplatu iz budžeta, odnosno džepa građana”, rekao je Đukanović.

Na pitanje očekuje li da premijer Zdravko Krivokapić, koji je takođe loše ocijenjen u istraživaju, nešto preduzme nakon ovakvih rezultata istraživanja CGO i Damara, Jelušić kaže kako je i sam premijer često imao nesmotrene i problematične izjave koje su kompromitovale principe za koje se deklarativno zalagao.

“Očekujem da premijer prvo samokritički razmotri efekte sopstvenih zamisli o strukturi MPNKS”, rekla je Jelušić.

Đukanović smatra i da nema naznaka da premijer osjeća odgovornost zbog loše percepcije građana o svom radu.

“Demokratske vlasti osluškuju stavove javnosti jer je to svojevrsna evaluacija njihovog rada i trude se da koliko je moguće taj rad koriguju kako bi unapređivali djelovanje u javnom interesu. Mi nemamo iluzuju da će se to sad desiti kod nas”, rekao je Đukanović.

Interesantno je, kaže, koliko se aktuelna Vlada brzo otuđila od građana i koliko, nakon samo godinu, demonstrira ignorantski stav prema sudu javnosti i vrijeđa razum svih nas.

On kaže i da u novijoj političkoj istoriji “nijesmo imali primjer nekog ministra koji je sa više posvećenosti sprovodio revanšizam od nje”.

Najnovije

Episkop Ostojić proizveo u igumana Kačavendinog saradnika

Priredio: V.J. Nikolaja Stamatovića, aktera pedofilskih i gej skandala u Crkvi Srbije (SPC), episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić proizveo je 9. avgusta o.g. u čin igumana...

Senatori predlažu zakon o suzbijanju korupcije i ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu

Grupa američkih senatora, na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom, predstavila je dvostranački predlog zakona o američkoj podrsci Zapadnom Balkanu, javlja...

Program Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike odgođen za 16. i 17. avgust

Shodno odluci Vlade o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji Crne Gore program Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike je odgođen za 16. i...

Džudović debituje u Pljevljima: Sada je disciplina najvažnija

Budućnost nakon dva meča nema ni bod u domaćem prvenstvu, a sa novim trenerom Miodragom Džudovićem želi da se vrati na pravi put. “Plavi” sjutra...

Sačuvajmo Sinjajevinu: Medoks povlači paralelu koja javnost može dovesti u zabludu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajejevinu (GISS) ocijenila je da Ministarstvo odbrane pokušava da po svaku cijenu sprovede spornu i nelegitimnu odluku Vlade iz septembra 2019, kojom...

Najčitanije

Povezano

Upravni sud poništio nezakonito rješenje: Država zbog Vesne Bratić nastavlja da plaća izgubljene sudske sporove

Upravni sud je usvojio tužbu članova prvog saziva Etičkog komiteta koji su tužili Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i donio presudu kojom se...

Jelušić: Šehović sjednicu trebao da zakaže u što kraćem roku, pokazuje nesenzitivnost za egzistenciju prosvjetara

Sjednicu Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport trebalo je zakazati u što kraćem roku od dana prijema zahtjeva trećine članova odbora, bez odgađanja,...

Vuksanović Stanković: Štiti li tužilaštvo bezakonje svetosavskih ministara?

Još jedna presuda je potvrdila da je bivša ministarska prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić postupala suprotno zakonima Crne Gore. Zbog toga poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković pita...

Još jedna prvostepena presuda u korist smijenjenog direktora: Rješenje Bratić nezakonito i proizvoljno

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić smijenila je u julu prošle godine direktora pljevaljske Srednje stručne škole Miljana Mitrovića, ali je podgorički Osnovni sud...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve