Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Vlada će biti crnogorska, integracije imperativ i tome će sve biti podređeno

On smatra da treba požuriti sa formiranjem Vlade, ističući da je rok dat do 20. januara moguć

Mandatar za sastav nove Vlade Miodrag Lekić poručio je da će nova Vlada biti crnogorska i da će joj imperativ biti evropske integracije, kao i saradnja sa međunarodnom zajednicom. On je saopštio i da je o ministrima rano govoriti, ističući da će kadrovska rješenja tražiti u spoju dva elementa – legitimnih partijskih i zajedničkih interesa

Skupština je danas predsjednika Demosa proglasila za mandatara za sastav nove Vlade, nakon što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio lideru Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću da ovaj prijedlog parlamentarne većine nema uporište u Ustavu, te da nema namjeru da učestvuje u implementaciji Zakona o predsjedniku koji nije u skladu sa najvišim pravnim aktom države.

Lekić je rekao da je današnje formalizovanje statusa mandatara doživljava kao veliku odgovornost.

“Želimo da zaustavimo dalje razgrađivanju institucija zato se prišlo ovom putu formiranja nove Vlade. Oko samog izbora ministara je rano govoriti, tako da će to biti predmet dogovora i razgovora”, rekao je Lekić u Dnevniku 2 na TVCG.

Na pitanje na osnovu čega će raspodjeljivati mandate, on je rekao da će se tražiti rješenja koja će biti spoj legitimnih interesa partija da preuzmu odgovnost u oblastima koje će pokrivati, a sa druge strane zajednički interes što treba da je snažnije i značajnije od partikularnih interesa.

“U povezanosti ta dva elementa imaću inicijativu i predložiti kandidate”, rekao je Lekić.

On smatra da treba požuriti sa formiranjem Vlade, ističući da je rok dat do 20. januara moguć.

“Pokušaću da odgovorim ozbiljnošću, koji će ishodi biti ne mogu da predvidim. Zalagaću se za jedno poimanje politike kojom se teži opštem interesu, da je politika biti javno pristojan u traženju tih vrijednosti”, poručio je Lekić.

On je poručio da će Vlada pasolutno ostati na polju evropskih integracija.

“Svi sporazumi, svi proklamovani ciljevi na spoljno-političkom planu ostaju i sve ugovorne obaveze su neupitne. Taj proces integracija je imperativ i tome će sve biti podređeno. Borićemo se za pravnu državu, dekriminalizaciju društva i pokušaću da dam doprinos duhovnom jedinstvu u Crnoj Gori”, naglasio je Lekić.

Komentarišući izjavu ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja je ponovila stav SAD-a da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, Lekić je rekao da će Ustavni sud odlučiti da li je taj akt sporan.

“Primamo k znanju tu izjavu, uvažavamo je, to je ozbiljan partner, jedna demokratska zemlja. Ono što mi težimo da uradimo je da ostvarimo odluke koje su bazirane na vrijednostima na kojima počiva njihovo društvo. Želimo da sarađujemo sa međunarodnom zajednicom, ali izvjesno nećemo nastupati silom protektorata, već kroz ozbiljan dijalog i siguran sam da ćemo u SAD-u imati ozbiljnog partnera”, naglasio je Lekić.

Mandatar je rekao i da su integracije već usporene i da su zaustavljane u tri vlade.

“To se dešavalo u Vladi Markovića, Krivokapića i Abazovića. Mi želimo da deblokiramo taj proces. Ova Vlada neće biti eksperimentalna i u propagandama, već će biti ozbiljna, crnogorska jer je formirana u crnogorskom parlamentu “, poručio je Lekić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
29.12.2022-20:53 20:53

Ono kad neko poželi da Lekić bude mandatar, Medo i Jokaš potpredśednici vlade, ministar zdravlja stručnjak sa diplomom iz zatona, ministar kulture pokondireni tikvan, a ministar prosvjete sijedi jole balvan, ministar pendreka i biber sprejeva rozikasti vitez sa Cetinja, , a ministar ekologije oni što je nekontrolisano palio duvan, ministar vojni vojvoda sa sabljom vulinovkom, a ministar vanjskih poslova patološki lažov.Veselo, veselo, veselo…