Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Lekić: Naimenovanje Kurtija varijacija na Al Kaponea; Bošković: Unižavanje bezbjednosnog sektora

Dodaju i da je situacija u državi ozbiljna, zahtijeva preokret i zaustavljanje negativnog kretanja, jer je sada, ističu, posljednji trenutak za to

Naimenovanjem Artana Kurtija za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost, a koji je, ispostavilo se, dva puta pravosnažno osuđivan, šalje se jasna poruka – da je za izbor na funkciju mnogo važnije prijateljstvo sa premijerom Abazovićem od kompetentnosti, ocijenili su sagovornici Gradske televizije.

Dodaju i da je situacija u državi ozbiljna, zahtijeva preokret i zaustavljanje negativnog kretanja, jer je sada, ističu, posljednji trenutak za to.

Kako u borbi protiv kriminala i korupcije, aktuelnoj vladi, mogu pomoći imenovanja, poput Artana Kurtija za generalnog inspektora ANB-a, na to pitanje u vlasti i opoziciji odgovaraju jasno – riječ je o putokazu kojim se želi uniziti bezbjednosni sektor i pokazatelju da skandalima nema kraja.

“Imali smo ranije primjera da neko nije mogao biti član upravnog odbora nekog preduzeća samo zato što je protiv njega podnesena krivična prijava, a ne da je protiv njega sproveden čitav proces i da je pravosnažno osuđen. U ovom slučaju vidimo da na najvažnijim funkcijama u državi, u bezbjednosnom sektoru je moguće postaviti nekoga ko ima iza sebe dvije osuđujuće pravosnažne presude, bez obzira kada one bile”, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da je imenovanje Artana Kurtija varijacija na Al Kaponea.

“To je neostvarena utopija Al Kaponea. Al Kapone je imao mehanizme reket, itd. Nije ostvario jedini san, da ubaci svoje ljude u državne strukture. Mi imamo te situacije, tako da je ovaj Kurtijev slučaj varijacija na temu. Neozbiljnost. Zemlja ozbiljno ugrožena nedoraslim vođama i haosom koji se proizvodi na dnevnoj osnovi”, smatra Lekić.

Iako su premijer i ministar unutrašnjih poslova, prilikom naimenovanja, tvrdili da Kurtija nema u krivičnoj evidenciji, ispostavilo se da je novi generalni inspektor ANB-a, dva puta pravosnažno osuđivan, od čega jednom za pokušaj ubistva.

Pitanje je i zašto aktuelna vlada pravi ustupke Crkvi Srbije za koju se i u rezoluciji Evropskog parlamenta navodi da destabilizuje Zapadni Balkan.

“Evropski poslanici zabrinuti su zbog pokušaja pravoslavne crkve, u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve. Primjećuje se da se strano miješanje može ostvariti i uticajem i instrumentalizacijom vjerskih instituta. Time se sije razdor među lokalnim stanovništvom, “razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskiih programa, piše u rezoluciji Evropskog parlamenta”, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta.

U DPS-u ponavljaju da su izričito protiv potpisivanja trenutne verzije ugovora sa tom crkvom i podsjećaju da zbog toga nijesu dali podršku Abazovićevoj Vladi.

“Potpisivanje takvog ugovora sa srpskom crkvom ne može i ne smije biti nešto što promoviše Crnu Goru kao sekularnu, evropsku državu. Očigledno, postoje neki dugovi i neke želje koji se moraju ispuniti prema određenim krugovima u Beogradu”, smatra Bošković.

Sa druge strane, u Demosu kažu da svako koristi EU i njene zvaničnike kako želi.

“Ili su oni nedosljedni ili je zloupotreba njihovih izjava. Tako da smo se naslušali i od onih koji bi da nastave sa temom Temeljnog ugovora i njegovom realizacijom i onih koji misle da sve to treba preispitati i na neki način oboriti”, kazao je Lekić.

Posljednji je trenutak da se promijene negativni trendovi u državi, zaključio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve