Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Laković Drašković: Crna Gora nikad dalje od EU

Ona je kazala da građani Crne Gore, njih 70 odsto, očekuju brz ulazak Crne Gore u EU, ali želje građana nijesu prioritet sadašnjih političkih struktura koje su na vlasti

Crna Gora je danas mnogo dalje od EU nego što je bila u isto vrijeme prošle godine, a za neuspjeh u pregovorima krivi smo sami, ocijenila je predsjednica skupštine Instituta za evropsku perspektivu i bivša pregovaračica i šefica Radne grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković.

Ona je u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora” kazala da građani Crne Gore, njih 70 odsto, očekuju brz ulazak Crne Gore u EU, ali želje građana nijesu prioritet sadašnjih političkih struktura koje su na vlasti.

“Crna Gora danas nema pregovarače za ključna poglavlja 23 i 24 a od njih i napretka u tim poglavljima zavisi i dalji tok pregovora, odnosno da li ćemo i kada ući u završnu fazu pregovora i početi sa zatvaranjem ostalih pregovaračkih poglavlja”, kazala je Laković Drašković.

Za godinu, ističe, ova vlada nije uspjela da izgradi pregovaračku strukturu.

“Nisam primijetila da je bio ijedan kolegijum za pregovore. Mi nemamo ljude u samoj pregovaračkoj grupi. Evropska komisija, ali i gospođa Popa je juče primijetila da je potrebna institucionalna memorija vezano za proces pregovora. Imamo izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje nijesu usklađene sa evropskim standardima i koje su korak unazad vezano za službenički sistem koji bi trebao da bude ključni nosilac procesa pregovora”, objašanjava Laković Drašković.

U izvještaju Ek je konstatovano da, kako je rekla, službenici i državna administracija nemaju dovoljno stručnosti i institucionalne memorije da bi se suočili sa svim izazovima iz pregovaračkog procesa.

“Kada je riječ o pravosuđu, prvi put je konstatovano u izvještaju da reforme u pravosuđu stagniraju. Zašto? Prvenestveno zbog nedostatka političke volje da se odgovori svim izazovima koje nosi pregovarački proces u pogledu same reforme pravosudnih institucija”, pojašnjava Laković Drašković.

Trenutno od ukupno 18 sudija Vrhovnog suda mi imamo, kaže, samo šest sudija Vrhovnog suda i vd predsjednicu Vrhovnog suda.

“To za građane znači da će sporije doći do pravde. U minuloj godini imamo situaciju da su nam kompletno sve pravosudne institucije u vd stanju počev od Vrhovnog suda, sudskog savjeta koji nema kvorum za izbor predsjednika i sudija Vrhovnog suda. Kao država smo u ozbiljnom problemu”, ocijenila je Laković Drašković.

I u Tužilačkom savjetu, dodaje, imamo takođe dugogodišnju situaciju vd Vrhovnog državnog tužioca i vd predsjednika Tužilačkog savjeta.

“Sada imamo novi krnji sastav tužilačkog savjeta koji je po mom uvjerenju neustavan kao takav i neusaglašen. I Ustavni sud je u krnjem sastavu – imamo samo pet sudija ustavnog suda, dok dvojica čekaju da se postigne dijalog u parlamentu. Ne vidim da je taj dijalog uopšte počeo. Predsjednik parlamenta bi trebao da inicira taj dijalog, predsjednik parlamenta ama baš ništa nije uradio da bi sjeli i razgovarali oko ključnih nosilaca pravosudnih institucija i da bi se krenulo naprijed”, ističe Laković Drašković.

Očekuje, kao i javnost, da se taj dijalog pokrene.

“Međutim, u parlamentu imamo stalna trvenja među vladajućom strukturom i svakodnevnu lošu komunikaciju između parlamentarne većine i Vlade što je primijetila i EK. Imamo najlošiji odnos u crnogorskoj istoriji između zakonodavne i izvršne vlasti, tako da će to teško ići u ovim okolnostima”, smatra Laković Drašković.

Za promjenu stanja, a to su rekli i EK i njeni zvaničnici, apsolutno je potrebna mnogo jača politička volja.

“U narednom periodu nam je potreban dijalog između svih proevropskih snaga, da se sjedne za isti sto i da se razgovara o ključni pitanjima o izboru nosilaca pravosudnih funkcija. Lično me ne ohrabruje stav Vlade, jer je i sam izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik juče izjavio da crnogorska Vlada cijelu prošlu godinu ima deklarativnu podršku evrointegracionom procesu”, kazala je Laković Drašković.

Nismo vidjeli konkretne rezultate, a i kako će ih biti kad ova Vlada nema podršku parlamenta ni za jedno zakonsko rješenje.

“Ono što je dobro u izvještaju EK je borba protiv organizvanog kriminala. Konstatovan je dobar napredak, ali statistika je uzeta samo do kraja 2020. godine dakle to se opet pripisuje bivšoj Upravi policije i bivšim strukturama i SDT jer se ono bori protiv organizovanog kriminala”, kazala je Laković Drašković.

Ne možemo, dodaje, zanemariti ni rezultat koji je EK konstatovala a riječ je o zaplijeni tone ipo kokaina koja je za svaku pohvalu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
delfin
20.10.2021-17:33 17:33

”zabrinutost je realna” je bukvalan prijevod… ispravniji je: ”stvarno smo zabrinuti”

delfin
20.10.2021-17:36 17:36

prethodni komentar je trebao ići na drugi tekst.. izvinjavam se zbog greške….