Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Lajčak: Svaka Vlada treba da ostvari svoju politiku autonomno, bez uplitanja stranog faktora

Crna Gora dijeli evropske vrijednosti i važan je partner za EU, kazao je Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak saopštio je na konferenciji za medije da se sastao sa premijerom i predsjednikom Skupštine Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, te da će razgovarati i sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, kao i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

“Složili smo se u vaznosti napredovanja Crne Gore na evropskom putu. Integracija Crne Gore u EU je u našem tajedničkom interesu. Crna Gora dijeli evropske vrijednosti i važan je partner za EU”, kazao je Lajčak  i dodao da su saglasni da je vladavina prava od centralne važnosti.

“Saglasni smo da je važno da Crna Gora nastavi svoju snažnu ulogu u regionalnoj saradnji. Stojimo uz Crnu Goru u borbi protiv korona virusa. Od početka djelujemo vrlo aktivno kako bismo osigurali vakcinaciju svuda. EU će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori kako bi ispunila sve svoje obaveze prema EU”, kazao je on.

Uptan je li primijetio uplitanje stranih fatora u izborni proces u našoj zemlji, Lajčak je kazao:

“EU to pažljivo prati. Jako je bitno da demokratski procesi protiču bez spoljnog uticaja. Svaka vlada ima priliku da svoju politiku ostvari autonomno. To očekujemo”, kazao je on.

Govoreći o podignutim tenzijama u Crnoj Gori, te o setu tužilačkih zakona o kojima je bilo polemike, Lajčak kaže:

“Raduje me da je Crna Gora lider u procesu EU integracija i da je najviše napredovala. Demokratska smjena vlasti je zreo demokratski proces. A što se tužilačkih zakona tiče, mi to pratimo i biće temeljnih razgovora sa partnerima u Crnoj Gori. Crna Gota ima dobar sistem zakona koji ne treba da se smjenjuju već nadgrađuju. Promjene treba da se dešavaju kao rezultat demokratskog inkluzivnog procesa uz konsultaciju sa EK i VK. Očekujemo da Skupština u potpunosti uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije”, kazao je Lajčak.

Na kraju, Lajčak je prokomentarisao činjenicu da još niko preko COVAX-a nije dobio vakcine.

“Znam da postoji nervoza zbog toga. Svi smo imali očekivanja da će vakcinacija ići brže. EU je uložila stotine miliona eura u firme koje su radile na vakcini. EU je dogovorila kontakte za mnogo stotina miliona vakcina ne samo za građane EU, već i za građane Zpadnog Balkana. Siguran sam da će za dva mjeseca situacija biti potpuno drugačija. Treba objektivno da posmatramo, EU ulaže ogromne napore d ato obezbijedi”, zaključio je Lajčak na konferenciji za medije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve