Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić zatražio smjenu Leposavića: ”Treba sam da se vadi za ono što je zakuvao”

U nedjelju sam mu poslao poruku da treba sam da se vadi za ono što je zakuvao, smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao sebi dopustiti taj luksuz, rekao je Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić tražio je ostavku ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je rekao da je ulje na vatru donijela izjava minsitra Leposavića, ali i podsjetio da je i njegova izjava o amnestiji takođe bila sporna.

“Svakom dajem šansu da budemo bolji i drugačiji. U nedjelju sam mu poslao poruku da treba sam da se vadi za ono što je zakuvao, smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao sebi dopustiti taj luksuz. U ime Vlade sam reagovao i kazao – Skupština je 2009. godine donijela je deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija. Ministar Leposavić je na to ostao imun”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je tražio ostavku ministra Leposavića, jer smatra da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju dgovornost.

“Pošto ministar Leposavić je ostao dosledan u svome stavu i apsolutno podržavam da svako ima pravo svog izbora, donio sam tešku odluku da pokrenem predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju gospodina Leposavića. On je čovjek rijetke inteligencije, izuzetnog poznavanja prava, i da je to uradio ministar poljoprivrede rekao bih to je uradio iz neznanja. Ali, on je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava. To je drugačiji nivo kompetencije, za koji je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, ističe Krivokapić.

“Ako narod smatra, prvi ću podnijeti ostavku, otići tako da moja noga ne kroči bilo gdje što ima veze sa politikom”

Premijer je rekao da je, želeći da obezbijedi funkcionisanje tima, postavio pet pitanja.

“Da li ja po njihovom mišljenju dobro vodim Vladu? Da li ova Vlada 100 posto orijentisana ka EU, ili ćemo kao prethodne Vlade da jedno pričamo, a drugo radimo? Treće pitanje – da li može jedan čovjek da bude važniji od Vlade, države i onoga što želimo da uradimo? Četvrto pitanje sam postavio – da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje da svijetu nema, trebamo da krenemo u obračun sa njima, onako kako možemo. Ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo, treba nam javnost i istina. Možemo da pokrenemo mnogobrojne afere i ne treba nam da li će tužilaštvo raditi svoj posao ili neće”, rekao je premijer.

On kaže da ovdje svi pritiskaju vladu.

“Zašto neko ne pritiska tužilaštvo i sudstvo. Šta je to sa nama, zašto smo samo mi na tapetu. Zašto na tapetu nije Skupština koja nije donijela mnogobrojne zakone koji čekaju i kišaju se. Nije donijela najznačajnije a to je da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje. Ako želimo da se mirimo, kakve poruke mržnje, poruke ljubavi su jedine koje narod može da shvati”, rekao je Krivokapić.

Onda se vratio i rekao da je peto pitanje postavio koje glasi – da li želimo da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami?

“Ja nemam nikakav problem. Želim najbolje ovom narodu. Ako narod nema strpljenja i ne vjeruje u to, prvi ću da podnesem ostavku. To mi je najlakše. Nosim breme koje je nasljeđe i koje je toliko teško da ne mogu opisati”, kaže premijer.

Krivokapić tvrdi da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra.

“I na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija, a bogami sada i DPS. Stvaraju se dva ultra bloka – jedan ultra srpski drugi ultra komitsko patriotski. Dosta nam je pregrada i zidova”, rekao je premijer.

Krivokapić je rekao građanima da kažu ako smatraju, a on će ih kao premijer poslušati i otići tako da nikad više moja noga ne kroči bilo gdje što ima veze sa politikom.

“Nadao sam se da će grčka filozofija politike krenuti da se dešava prvo u Crnoj Gori, ali možda sam se prevario”, rekao je Krivokapić.

Mjesto Leposavića može zauzeti samo ekspert

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer se požalio da je prošao mučenje od 30. avgusta  do 4. decembra 2020. i da nema namjeru još jednom da prolazi kroz to.  Novinari su pitali da li mjesto ministra može biti mjesto za nekog iz DF-a, Krivokapić je kazao da mjesto ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava može zauzeti samo neki ekspert.

“Ovo mjesto može biti samo mjesto eksperta. Vlada ne može čas da bude ekspertska, čas polupolitička, čas politička”, kaže predsjednik Vlade.

Premijer u ponedjeljak donio odluku o smjeni Leposavića, ministar odbio da sam podnese ostavku

Premijer je kazao da je prošlog ponedjeljka donio odluku o smjeni ministra Leposavića.

“U petak sam trebao da je materijalizujem, pa sam odlučio da to ipak ostavim, da ne bi članovi vlade bili neupoznati, a da bi vikend poslužio kao mjera smirivanja svih strasti”, kaže Krivokapić.

Na pitanje kada će podnijeti Skupštini prijedlog za razrješenje Leposavića s obzirom da je ministar odbio da podnese ostavku, premijer odgovara:

“Već danas Skupštini šaljem predlog za razrješenje člana Vlade. Mislim da je obaveza Skupštine da ispoštuje stav premijera, ako to ne bude tako imamo i određene korake, dajte da sačekamo da vidimo.”

Na pitanje da li se uskoro može očekivati u Skupštini da se nađu tužilački zakoni, Krivokapić kaže – tako je.

“Zakon o tužilačkom savjetu, ne o ovome prvom koji je problematičan sa stanovištva Venecijanske komisije i koji ima vrlo teško odbranjiv stav za realizaciju. Tu ćemo angažovati dodatno tri eksperta, da vidimo kako je to najbolje uraditi”, rekao je premijer.

Opozicione partije pokrenule peticiju za smjenu Leposavića

Sedam opozicionih političkih partija i jedna građanska organizacija uputile su danas
poziv svim punoljetnim građanima Crne Gore da potpišu peticiju za smjenu ministra
pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

“Uzastopno negirajući genocid u Srebrenici, ministar pravde, ljudskih i manjinskih
prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić unizio je žrtve najvećeg ratnog zvjerstva u
Evropi od Drugog svjetskog rata do danas, a jednako i reputaciju naše države u
regionalnim i međunarodnim okvirima”, navedeno je na sajtu gradjanskapeticija.me.

Građansku peticiju podržali su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate,
Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, članice Albanske koalicije Jednoglasno
(Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez) i Građanska
inicijativa “21. maj”

Crnogorske patriote, takođe, dale su rok premijeru Krivokapiću da smijeni Leposavića
do 9. aprila ili će, kako su rekli, izaći na ulice i ostati dok ne padne Vlada.

Podsjetimo, Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić krajem
marta u Skupštini Crne Gore kazao je da je spreman da prizna da je u Srebrenici
učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

Leposavić je tada istakao kako je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u
Srebrenici kvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je,
prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi
izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na
Kosmetu uništeni u tom sudu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Markos
05.04.2021-11:50 11:50

Koliko god ga kritikovali ili ne kritikovali premijer se u ovoj situaciji ponio bas onako kako i treba. Ovako se cisti ljaga sa lica Crne Gore.

Ha20
05.04.2021-17:25 17:25
Reply to  Markos

Postovani gospodine Markos ta ista ljaga Krivokapic je postavio ljagu Leposavica na tu funkciju na kojoj se trenutno nalazi.Ja mislim da te obadvije ljage treba ocistiti sa lica Crne Gore. Kako su poceli tako ce i zarsiti na nekoj gomili istorijskog smeca.

Lux
05.04.2021-11:57 11:57

Leposavic je ko advokat spc odradio svoje i sad moze da ide, braticka kad isto odradi sa skolama i udzbenicima isto moze rotirat… Prevaranti. Ovo upraznjeno za nekog iz df sad sto traze ministre

Andjela
05.04.2021-12:10 12:10

Zasto ne u parketu i Braticku ,koja nije htjela da odgovori na postavljeno pitanje?

Posmatrac
05.04.2021-12:21 12:21

Premijer je dobio mandat od Parlamenta da vlada i po potrebi smijeni ministra ako ne radi dobro svoj posao. Za smjenu ministra ne treba mu Parlament, to treba sam da ucini. Ali on nece nego se zaklanja.

BMX
05.04.2021-13:16 13:16

Sta cemo sa dr visokim državnim zvaničnicima (najviše iz DF) koji imaju isti ako ne i gori stav o Srebrenici kao i Leposavić ? Knežević, Vucurovic, Bratic, Jocić, pa i neki iz URA … Demokrate još nismo culi da se izjasne o tome (kao i o svemu ostalom)

Trebjesa
05.04.2021-13:52 13:52

Ne laži Rukoljube, zapadnjaci su ti,nakon par šamara,naredili da smjeniš gestapovca Leposavića. Nadam se da će i V.B. brzo put Bileće,tamo joj je najbolje.

Sara
05.04.2021-15:02 15:02

Premijer Leposavi negira genocid kao i Becanovicka..Vidijeti tekst Dr.Eli Tauber , istrazivaca holokausta na Univerzitetu u Sarajevu u kome iznosi pogled na solidarnosti Izraelskih Jevreja sa stanovnicima Sarajeva koji ih podsijeca na geto Tekst izasao u Almanahu Jevreja CG br4

Obrad P.
05.04.2021-15:17 15:17

“LEGUM OMNE S SERVI UT LIBERI ESSE POSSIMUS” Moramo biti robovi zakona da bi bili slobodni! Odlazak sa političke scene ministra Leposavića ne znači mi gotovo ništa! Dovoljno će ostati onih koji će nastojati da nas ponovo uguraju u zajednicu veoma nalik bračnoj, jer brak je ravnopravna zajednica- neravnopravnih…Do suza od smijeha dirnulo me je premijerovo vajkanje, koje ide dotle da bi mogao i da potpuno iziđe iz politike. Kad bi znao koliko to Crnogoraca želi, – uradio bi to ne čekajući da odluka prenoći. Crnoj Gori je neophodno otriježnjenje, pročišćenje, a tek potom tražiti puteve pomirenja. Preduboki su korjeni… Pročitaj više »