Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ništa od smjene Mandića

DPS je tražio smjenu Mandića, navodeći da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, jer je, kako su obrazložili, ''od početka njegovog mandata Skupština grubo zloupotrijebljena za partijske, nacionalističke i antievropske interese''.

Andrija Mandić ostaje predsjednik Skupštine nakon što inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) za njegovo razrješenje nije dobila potrebnu podršku poslanika na današnjoj sjednici parlamenta.

Glasalo je 72 poslanika, važećih glasova je bilo 71. Za smjenu je glasalo 27 poslanika, protiv je bilo 44.

DPS je tražio smjenu Mandića, navodeći da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, jer je, kako su obrazložili, ”od početka njegovog mandata Skupština grubo zloupotrijebljena za partijske, nacionalističke i antievropske interese”.

Pokret Evropa sad prvobitno je odbacio prijedlog opozicione DPS, navodeći da se raniji lider te partije Milo Đukanović takođe sastajao sa Dodikom, te da podnosioci inicijative žele da izazovu nestabilnost.

Ta partija je u subotu tražila da se ova tačka skine sa dnevnog reda, ali je danas šef Poslaničkog kluba PES-a povukao taj prijedlog.

Tok sjednice:

Protiv smjene Mandića 44 poslanika

Inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Glasalo je 72 poslanika, važećih je 71. Za smjenu je glasalo 27 poslanika, protiv je bilo 44.

U toku tajno glasanje o smjeni Mandić

Poslanici se, tajnim glasanjem, izjašnjavaju o inicijativi za razrješenje Mandića.

Živković PES-u: Mandić dokazano suprotstavljen evroatlantskim vrijednostima

Poslanik DPS-a Danijel Živković je, u završnoj riječi, kazao da se danas održava svojevrsni referendum da li će Crna Gora ostati na evropskom putu, ili će skrenuti sa njega.

Živković je rekao da poslanici Pokreta Evropa sad ćute, da su pognuli glave na današnju priču u parlamentu.

– Najviše me podsjećate na vazduh. Lebdite reda radi, kao da ne sjedite ovdje. Vidjećete se kako će se to odraziti na izborima. Današnjim ćutanjem poistovijetili ste se sa verijednostima Andrije Mandića i s punim pravom možemo reći da je on ideološki lider PES-a – naglasio je Živković.

On je rekao da se Andrija Mandić dokazao kao neko suprotstavljen evroatlantskim vrijednostima.

– Mandić se do podne pokušava dopasti međunarodnim partnerima, a od podne stavlja prst u oko građanskoj Crnoj Gori – ocijenio je Živković.

Fokus čitave priče je, navodi, na onima koji se predsatvljaju za evropske partnere i koji u nazivu partije imaju Evropu.

– Danas su potpuno izgubili integritet, dostojanstvo i politički legitimitet – naglasio je Živković, ističući da je PES stavio tačku na evropski put Crne Gore.

Živković je uvjeren da nas novi izbori čekaju na jesen.

Kaluđerović: SNP protiv smjene

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović rekla je da će poslanici te stranke glasati protiv smjene Mandića, navodeći kao razlog rezultate parlamenta.

Ona je rekla da iza inicijative za smjenu predsjednika parlamenta stoji bivši predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Demokrate će glasati protiv smjene Mandića

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da će poslanici te partije će glasati protiv prijedloga o razrješenju Mandića.

– U čitavom spektru razloga postoji više osnova za to, a jedan je politički sporazum koji treba da bude realizovan. Drugi razlog su istorijski i rekordni rezultati konstatovani sa svih međunarodnih adreda – istakao je Rovčanin.

Nikolić: Istraživanja pokazala da je DPS najjača politička partija, vrlo brzo izbori

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić odgovorio je da susreti Dodika i Đukanovića nikada nisu rezultirali protestnom notom BiH, jer je uvijek govoreno o Bosni i Hercegovini kao međunarodno priznatoj državi, čija se teritorija i ustavne granice poštuju.

– Nemojmo da mijenjamo teze da bi se DPS-u prišilo antievropsko ponašanje. Nema ga – istakao je Nikolić.

Komentarišući priču o rejtinga, Nikolić je rekao da je na današnji dan, nakon juče urađenih istraživanja, DPS najjača politička partija u Crnoj Gori.

– Toliko o tome ko je lider opozicije, odnosno političke scene u Crnoj Gori. Mislim da nas vrlo brzo čekaju izbori, živi bili pa vidjeli – poručio je Nikolić.

Knežević Nikoliću: Treba da istaknete fotografije Putina i Dodika

Poslanik DNP-a Milan Knežević je odgovorio da su Dodik i Đukanović prošli mnogo više političkih ofanziva nego što može da Nikolić pretpostavi.

– Kada govorite o referendumu, kažem Vam – pored slike Putina, treba da imate fotografiju Dodika i izbrojte kako su Hercegovci reagovali na referendum u Crnoj Gori i da su podržali referendum jer su mislili da će se to desiti i u RS – naglasio je Knežević.

On je stava da će DPS proći loše na sljedećim izborima, i da će GP URA imati više glasova od te partije.

Nikolić: Knežević se koristi uvredljivim kvalifikacijama

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da se Knežević koristi uvredljivim kvalifikacijama i prokomentarisao je nekoliko navoda.

– Da sam na mjestu Ibrahimovića i BS, ne bih se uzbuđivao zbog obećanja povodom potencijalnog ulaska u Vladu, jer ste nam tri puta javno obećavali da ćete napustiti većinu ako popis bude odložen za jedan dan. Šta se desilo? Ništa. Kazali ste da ćete napustiti vlast u Podgorici, ako se do kraja izdefinišu odnosi između Podgorice i Zete. Nijeste napustili vlast – istakao je Nikolić.

Zatim se osvrnuo na fotografije koje je Knežević pokazao u parlamentu.

– Kad govorite o Dodiku i pominjete susrete sa Vujanovićem i Đukanovićem, ne zaboravite da govorite o susretima koji su, neki od njih, bili u Briselu. Drugo, govorite o susretima organizovanim u RS, bh. entitetu u sklopu državne posjete BiH. I najvažnije, Dodik je 2008. na 2009. godinu govorio da se u Srebrenici dogodio genocid. U međuvremenu je referirao jer je počeo da se politički finansira ruskim novcem i ima drugačije političke svjetonazore – naglasio je Nikolić.

Ibrahimović: Ako vi odlučujete sa četiri poslanika, onda ne bilo takve većine

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović odgovorio je Kneževiću da ne zna odakle želja da odlučuje hoće li BS u vlast, ili ne.

– Ako vi odlučuje te sa četiri poslanika, onda ne bilo takve većine – naglasio je Ibrahimović.

Knežević: Sa opozicijom ne možemo ni u Rusiju

Poslanik DNP-a Milan Knežević se obratio Kvintu da li možemo u Evropu sa ovakvim, ostrašćenim narativom, sa jednim vidom “srednjovjekovnog, plemenskog, rekao bi i kanibalizma sadržano u obrazloženju koje je isključivo antisrpsko i antidemokratsko”.

– Da li možemo sa ovim ljudima (opozicijom) u Evropu? Mislim da sa njima ne možemo ni u Rusiju? Uplašen sam za sudbinu Crne Gore, ali ovdje se pojavila “zračka” nada, jer je Dritan Abazović izrastao u lidera crnogorske opozicije. I zamolio bih PES da razmisle postoji li šansa da ovu gospodu sa moje desne strane uvedete u Vladu – rekao je Knežević.

Knežević pokazao poslanicima fotografiju bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića sa predsjednikom bh. entiteta Miloradom Dodikom.

– Pored Dodika je trobojka, a proed Vujanovića alaj barjak pod kojim smo se borili na Fundini, Martinićima, Vučjem doolu, a u pozadini je mapa Republike Srpske. Vujanović nešto pokušava da kaže ali mu je donja usna otekla, ali sigurno je nešto htio reći – naglasio je Knežević.

Zatim je pokazao fotograqfiju iz Hrama u Podgorici sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem, tadašnjim gradonačelnikom Miomirom Mugošem i Dodikom.

– Znači na događaju kod okupatorske, veljesrpske SPC gdje je bio patrijarh i mitropolit Amfilohije. Šta oni rade na velikosrpskom piru? Da li ste ustali i rekli: “Sram vas bilo, kako ste mogli da uđete u Hram odakle se šire najgore anti-crnogorske poruke, jer je velikosprska politika potekla iz SPC i ima cilj da uništi malu Crnu Goru i ponovi 1918. – naveo je Knežević.

Pokazao je i fotografiju Dodika i Mila Đukanovića, na kojoj se vidi i zastava EU.

– Nijednom nije pitao Dodika gdje mu je zastava BiH – rekao je Knežević, pokazujući dalje fotografiju Đukanovića, Dodika i Biljane Plavšić.

On je rekao da je Đukanović ključni ideolog svih politika o kojoj priča opozicija.

– Da vam nije bilo Putina i Dodika nikada ne bi imali nezavisnu Crnu Goru – naglasio je Knežević.

On je poručio Bošnjačkoj stranci da ukoliko bude glasali njeni poslanici za smjenu Mandića, DNP će biti protiv ulaska te partije u rekonstruisanu Vladu.

– Tako mi bog pomogao i sveti Vasilije Ostroški. Ne možete jedno poluvrijeme da igrate u Patrizanu, a drugo u Zvezdi – istakao je Knežević.

Ibrahimović: Želimo li da budemo u društvu razvijenih zemalja svijeta?

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da inicijativu za smjenu Mandića vidi kao test evropskog i evroatlanskog puta Crne Gore.

– Imamo pravo da imamo upit da li ovdje radimo ispravnu stvar i želimo li da budemo u društvu razvijenih zemalja svijeta. Moramo usvojiti vrijednosti društava kojima stremimo. Ako to želite, imawćete podršku BS-a – naveo je Ibrahimović.

Mandić: Brisel vrednuje rad parlamenta

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da su posjeta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dvije nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati i prije stupanja na tu funkciju.

– Takav sam kakav sam, ne bih se mijenjao ni sa kim od vas, ali bih želio zbog građana da oštre rečenice i formulacije pokušavamo da izbjegavamo u budućnosti. Koristim priliku da se zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su bili na protestu najmanje je Cetinjana. Cetinje je većinski odlučilo da ne izlazi, već da čuje šta to ima da poruči Skupština – istakao je Mandić.

Tvrdi da građane interesuje konkretni rezultati koje je isporučila parlamentarna većina, podsjećajući na povećanje minimalne zarade i penzije.

Tvrdi i da se svi u vladajućoj većini trude da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije.

– Potrudili smo se da kompletiramo Ustavni sud, izaberemo članove Sudskog savjeta… To nam se vrednuje u Briselu i Zapadu. Ako Varhelji i drugi ljudi u Briselu vrednuju što sam uradio kao predsjednik parplamenta, onda ne vidim razloga da neko ubjeđuje građane kako navodno imamo problem sa EU – naglasio je Mandić.

Smatra da su napadi na njega rezultat starih političara koji nisu u parlamentu, a koji su, kako kaže, teški “milijarde eura i u sprezi su sa organizovanim kriminalom”.

– Ništa nisam ukrao, niti sam ikoga povrijedio i svakoga mogu pogledati u oči. A ovi koji su bili u mnogo gorem položaju, a pripadaju mojoj generaciji ili sustariji, danas gledate bijes i prelivanje sa stotinama miliona, a niko od njih nije dao doprinos ovoj države, već je švercovao, pljačkao, ubijali se ljudi međusobno. Ja očekujem da tu temu otvorimo – kazao je Mandić, ističući da se mnogi boje suočavanja sa pravdom.

On je rekao da bi uskoro trebalo da uslijedi rekonstrukcija Vlade.

– Nemam nikakve sumnje da će svi ciljevi koje smo postavili, vezano i za ono sedmočasovno radno vrijeme i prosječnu platu, biti realizovani i da će nas to preporučiti građanima Crne Gore – rekao je Mandić.

Janović: PES ne vjeruje ni svojim stavovima

Poslanik DPS-a Nikola Janović kazao poslanici Pokreta Evropa sad ne vjeruju ni svojim stavovima i stavovima zbog kojih je Andrija Mandić danas na čelu Skupštine.

Smatra da je posjeta Milorada Dodika, njegov “teatralni izlazak” u Skupštinu i ćutanje na priču o svim Srbima u jednoj državi zaslužuje jednu osudu.

Huter: Je li Vam to projekat Mržnja sad 1, Mržnja sad 2, ili Mržnja sad 3?

Poslanik DPS-a Oskar Huter kazao je da ostaje pri izrečenom stavu na Cetinju za Mandića da nosi titulu “četničkog vojvode”.

– Ukoliko Vas je to uvrijedilo spreman sam da se izvinim. Takođe, rekao sam da ste vlasnik dvojnog državljanstva. Ukoliko nijeste i tu sam spreman da navode ispravim. Rekao sam i da ste prvoosuđeni za “državni udar”. Da li je to netačno? Danas nam se iz Dalaj Lamskog priča o tenzijama na Cetinju tokom prvog redovnog zasijedanja. Đe bijaste da progovorite o nezapamćenoj opsadi koju Cetinje ne pamti? Đe bijaste svih ovih mjeseci na rafale šovinističkog i govora mržnje koji su govorili iz vaših klupa. Je li Vam to projekat Mržnja sad 1, Mržnja sad 2, ili Mržnja sad 3 – upitao je Huter.

On ističe da nije Andrija Mandić sam izabran za predsjednika Skupštine.

– Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik? Za mene je srpski heroj Srđan Aleksić – poručio je Huter poslanicima PES-a.

Prema njegovim riječima, Putinove i Vučićeve marionete u Crnoj Gori nastavljaju raditi ono za šta su unajmljeni.

– Da institucionalno se uništi Crna Gora kako bi se pokazalo da ne može biti funkcionalna država i da joj treba stariji brat iz Beograda kojeg kontroliše Moskva – naglasio je Huter.

Eraković: Ova inicijativa će ogoliti politiku koja vlada Crnom Gorom

Inicijativa o smjeni Mandića itekako će imati uspjeh, jer ćemo ogoliti politiku koja vlada Crnom Gorom, poručio je Jevto Eraković iz DPS-a.

Kako je kazao, ogoliće “neprincipijelne saveze koji podržavaju politiku Andrije Mandića”.

-Mandić je čovjek koji na svaki način svojim djelovanjem, istina prikrivenim, potpuno drugačijim putem pokušava da uruši evropski put Crne Gore. To je politika Andrije Mandića kojeg znamo još iz devedesetih godina-, naveo je Eraković.

Adžić: Namamo dilemu da treba glasati za smjenu Mandića

Nemamo dilemu da treba da glasamo za smjenu Andrije Mandića, poručio je poslanik GP URA Filip Adžić.

-Osim toga on je svakako neko ko, bez obzira na pokušaj promjene narativa i okretanje EU, izaziva ogromne podjele društva, rekao je Adžić.

Zabrinjava, kako kaže, i ćutanje Mandića na odluku Vlade o zaduženju pod nepovoljnim uslovima.

U Crnoj Gori se pokušava brzim potezima steći neka vrsta koristi, da se Crna Gora baci na koljena i postane zemlja koja je najzaduženija u Evropi. Plan je i da budemo zavisni od nekih zemalja regona, to se vidi na polju energetike, na polju saobraćajne infrastrukture, i drago mi je da građani to mogu da vide, rekao je Adžić.

Vuković: Mandić teg o vratu evropske Crne Gore

Andrija Mandić je teg o vratu građanske i evropske Crne Gore, ocijenio je poslanik DPS-a Ivan Vuković.

Kako je kazao ,Crna Gora sa Mandićem na čelu Skupštine neće iskoristiti istorijsku šansu za pridruživanje Evropskoj uniji,

Nikolić: U kabinetu Mandića je narodna zastava Republike Srbije

Odlazak Andrije Mandića u Beograd da slavi sa tamošnjim pobjednicima izbora a sve u ime Skupštine Crne Gore, predstavlja diplomatski incident i flagrantnu zloupotrebu službenog položaja, rekao je Andrija Nikolić.

Kako kaže, zloupotreba službenog položaja je i isticanje zastave druge države u svom kabinetu od strane predsjednika Skupštine.

-Na kraju tu je i čestitka povodom neustavnog dana Republike srpske, kao i organizacija posjete negatora genocida i lica sa crne liste SAD – Milorada Dodika. On je označen kao lice koje destabilizuje region i zaustavlja proces integracija. Time se Skupština i parlamentarna većina svrstavaju na stranu rušitelja BiH, imajući u vidu da je to ključni cilj Dodika, rekao je Nikolić.

Mandić zakazao kolegijum, data pauza

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je pauzu kako bi se održao kolegijum.

Mandić: Možda nakon glasanja ne bude više ovaj predsjednik Skupštine

Poslovnik nam daje maksimalno tri sata vremena za raspravu na ovoj sjednici, rekao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

On je, odgovarajući na kritiku poslanika DPS-a Andrije Nikolića zbog neodržavanje kolegijuma, kazao da ne zna kako će se završiti glasanje i da možda na kraju neće biti ova predsjednik Skupštine.

-Na kraju ćemo održati kolegijum, poručio je Mandić.

Nikolić: Nemojte nas učiti demokratiji

Andrija Nikolić iz DPS pozvao je Čarapića da pročita poslovnik, jer je, kako je rekao, “frapantno da šef najvećeg poslaničkog kluba ne zna procedure”.

Nemojte da nas učite demokratiji, šta treba da ponesemo ove računare kući pa da tamo prenesemo skupštinu. Na šta ovo liči? – pitao je Nikolić.

Čarapić je, odgovorio da kolegijum utvrđuje dnevni red, da nisu imali problem da smjena Mandića bude tačka dnevnog reda, ali su kako kaže, želejeli da spuste tenzije, dok ih drugi dižu.

Čarapić: Spreman sam da povučem Inicijativu

Crna Gora je dosta gledala zapaljive retorike, mi smo izabrani da bi spriječili da ta retorika prodre u parlament. Građani nas pitaju zašto smo dio rijalitija – rekao je Čarapić.

Kazao je da razumije Mandića, “jer ne želi da ispada da bježi od rasprave”. On je rekao da je spremen da povuče svoju inicijativu, ukoliko rasprava bude civilizovana, što je na kraju i učinio.

Mandić je kazao da je “razumio da je povukao predlog i da će prva tačka biti rasprava o inicijativi za smjenu predsjednika Skupštine”.

Čarapić: Inicijativa o smjeni Mandića nije usaglašena na nivou cijele opozicije

Vasilije Čarapić, obrazažući zašto su tražili da se inicijativa o smjeni Andrije Mandića povuče sa dnevnog reda, rekao je, da postoji formalni razlog, a to je poslovničko pravio, koja kako je rekao nije usaglašena na nivou opozicije.

-Mi smo svjesni da nema dovoljno glasova podrške za ovakvu inicijativu a ja sam naveo i razloge zašto sam podnio inicijativu a to je da sačuvamo društvenu stabilnost, da nemamo tenzije, zapaljivu retoriku. Mi smo saglasni da sve ide na dneni red, ali nakon Cetinja smo se zapitali da li ćemo dozvoliiti da se stalno ove teme provlače kroz Skupštinu – rekao je Čarapić.

On je pitao da li će opozivija ponovo podnijeti ovu inicijativu ako se opet povuče.

Ako žele, imaju opciju da ja povučem ovu inicijativu i da imaju o tome danas raspravu – rekao je Čarapić.

Mandić je rekao da je spreman na svaku raspravu i da ne bježi od bilo koje tačke dnevnog rada.

Razumijem pravo najjačegf poslaničkog kluba da se raspravlja o tačkama dnevnog reda koje nas udaljavaju od zajedničkog cilja parlamentarne većine – rekao je Mandić.

Skupština digitalizovana

Na početku zasijedanja, predstavljen je Digitalizovani softver Skupštine, koji će poslanici koristiti.

Poslanica DPS Drita Lola tražila je da joj se pojasni zašto na listi jezika nedostaju albanski, bosanski i hrvatski jezik. Mandić je kazao da će tražiti od stručne službe isprave taj nedostatak

Sjednica Skupštine zakazana je za podne, a poslanici bi trebalo da raspravljaju i o inicijativi za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića. Početak sjednice zakazan je za 12 časova.

Inicijativu za razrješenje Mandića podnijela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, ali je Pokret Evropa sad (PES) zatražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda današnje sjednice.

Na dnevnom redu će, osim predloga za razrješenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
11.03.2024-17:56 17:56

Mi imamo jednu antidrzavnu organizaciju..koja je opasnost..za drzavu CG..i njenu demokratiju..Kod njih vlada tolika mrznja..prema crnogorskim partijama..a narocito protv naseg najboljeg politicara..M.Djukanovica..Oni strepe i mole Boga da slucajno ne dodje….ova nova cetnicka..nacisticka vlada dala je rijec..bez obzira ko je i sta u njihovoj vladi..da ga uvijek podrze…njihova zakletva..slicno onoj Putinovoj partiji…Ova uzas se vise ne moze slusati niti gledati..DPS..je trebao vec davno..da zabrani..ovu ekstremnu-antidrzavnu fasisticku partiju…to nijesu uradili..eto vam ga sad.. Oni ce se i dalje zaduzivati..narod potplacivati..dokle ne dodje do totalnog sloma drzave CG…to im je cilj..kako pi potrcao..Vucko-Putin-i Dodik da spase CG..stim da je nestane..Jedino..ovaj fukarski prodani narod… Pročitaj više »

Uros
11.03.2024-22:27 22:27

Tara, očigledno nijesi popila terapiju čim ovo pišeš sa toliko mržnje. Ti narod CG da naziva fukarskim. Stidi se znaš čega kada obraza nemaš. Očigledno imaš problem kada podrzavas one koji su opljackali CG i njen narod. Koji su pozivajući se na parole ” da je vjecna…” na račun građana pokupovali stanove po Dubaiu, Parizu, Londonu, Beogradu itd. Podrzavas one koji su zarad svoje g…. prodali sve što se može prodati. Na kraju nemoj preskakati terapiju da te zamolim.

Tetka
12.03.2024-09:10 09:10

A kako bi bilo kad su na okupu gomna četnička.
Najgori naravno Serokrate i Jevropa nikad

Piki 81
12.03.2024-09:49 09:49

Jel su ovi iz DPSa stvarno sami smlislili ovu budalastinu…..