Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Krivokapić na 2BS Forumu: Crna Gora je propustila šansu, ali nije momentum za EU

Istakao je da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne linije borbe na putu evropske integracije

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je danas na To Be Secure (2BS) Forumu da je Crna Gora propustila šansu, ali nije momentum za članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći na panelu na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom i šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, podsjetio je na riječi Lajčaka da je u posljednje dvije godine “Crna Gora izgubila kompas” i zato se sad dodatno vidi koliko su nam važna savezništva u NATO i EU.

Šef diplomatije je kazao da je sklon kritici na unutrašnjem planu i podsjetio da se suštinski nazaduje u evropskoj integraciji, te da je najveći stepen zrelosti Crne Gore vladavina prava – uslov da bismo imali snažnu Crnu Goru u EU.

Istakao je da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne linije borbe na putu evropske integracije.

Na panelu je poručeno da region ima strateški značaj za EU, kao i podršku saveznika i partnera na “evroatlantskom putovanju”, te da je za Evropu od vitalnog značaja očuvanje bezbjednosti i sigurnosti u svijetlu narušene bezbjednosne arhitekture. Ocijenjeno je da će EU biti snažnija integracijom Zapadnog Balkana, te da je potrebno fokusirati se na domaće zadatke – vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na marginama Foruma, šef crnogorske diplomatije Krivokapić razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Istaknuto je zadovoljstvo frekventnim političkim dijalogom, te prenijeto očekivanje da će se formiranjem nove Vlade nastaviti sadržajna saradnja, sa fokusom na više mađarskih investicija u realnom sektoru. Prenijeta je zahvalnost Mađarskoj za stipendiranje 35 crnogorskih studenata.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve