Srijeda, 22 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Lavrov mi poručio da Moskva očekuje da pređem sa riječi na djela!

U intervjuu za ruski Ekspert Krivokapić ne precizira na šta se konkretno odnosi Lavrovljeva da očekujemo da pređete sa riječi na djela

Piše: Vladimir Jovanović

Profesor Mašinskoga fakulteta Zdravko Krivokapić, bio je daleko od političkoga života i stekao je izvjesnu slavu samo zahvaljujući aktivnome učešću u društvenome pokretu u znak podrške SPC – piše danas ruski „Ekspert” (expert.ru).

U uvodu kraćega intervjua s premijerom Crne Gore ovaj portal između ostaloga objavljuje:

„Ne damo Crnu Goru’ je NVO, čiji je Krivokapić jedan od osnivača. Lider Demokratskoga fronta Andrija Mandić izgubio je svoje prvo mjesto na listi koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ od Krivokapića. I generalno uzevši, efekat ‘novoga lica’ je uspio: ta politička struktura je dobila najveći procenat glasova unutar opozicije i zajedno s druge dvije koalicije, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, prvi put poslije tri decenije uspjela je da potisne DPS”.

„Ali uprkos svim PRORUSKIM i PROSRPSKIM izjavama Krivokapića tokom predizborne kampanje, nakon pobjede potpisao je koalicioni sporazum, a tu je jedan od ključnih uslova bilo OČUVANJE PROZAPADNOGA KURSA ZEMLJE i ispunjavanje svih međunarodnih obaveza koje je preuzela prethodna Vlada.

Štaviše, na insistiranje zapadnih diplomata, predstavnicima DF-a nije bilo dozvoljeno da učestvuju u Vladi zbog njihova proruskoga karaktera. Zauzvrat, ponuđen je koncept tzv. ekspertske vlade bez političara. Istina, sa svega šest odsto glasova, Albanac Abazović, koji zauzima otvoreno prozapadnu opciju, postao je zamjenik premijera”.

„Krivokapić se, postavši premijer, ubrzo potpuno distancirao od DF-a, koji ga je podržavao, optužujući DF da služi Beogradu, da Beograd DF navodno koristi kao sredstvo za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore”, piše „Ekspert”.

„Istovremeno, PREMIJER JE POČEO AKTIVNO DA SLUŠA REDOVNE ‘PREPORUKE’ DIPLOMATA IZ VODEĆIH ZAPADNIH ZEMALJA o unutrašnjim i vanjskopolitičkim pitanjima, dok je DF ostao usamljen sa svojim zahtijevom za ukidanje antiruskih sankcija”.

„Zdravko Krivokapić ljubazno se složio da se sastane sa našim dopisnikom i odgovorio je na akutna pitanja”, navodi ruski „Ekspert”.

Citira se Krivokapić:

„U trenutku pobjede 30. avgusta bio je pokušaj da nas proglase… Ne znam, kao da smo slećeli sa Marsa. Već 1. septembra imali smo jasan stav po ovome pitanju – prijetila nam je velika opasnost da nas oni koji su izgubili na izborima  proglase nekakvim ‘marsovcima’. U tom trenutku smo morali da odlučimo što ćemo i došli smo do apsolutno proevropskoga stava – uostalom, Crna Gora je zatvorila sva poglavlja (pregovarački dosije o pristupanju EU), i bilo bi netaktično i gotovo nemoguće ići drugim putem”.

Krivokapić je, dalje, rekao:

„Mene je iznenadila jedna fraza vašega cijenjenoga ministra vanjskih poslova (Sergeja Lavrova), jednog od najistaknutijih diplomata na svijetu, u jednom od naših razgovora: ‘OČEKUJEMO DA PREĐETE SA RIJEČI NA DJELA’.

Odgovorio sam mu da ja NIKOME NIJESAM NIŠTA OBEĆAO i da se sve ovo može odnositi na prethodnu Vladu.

Uostalom, ja nijesam imao nikakvih kontakata – samo sam prosto śedio u svojoj kancelariji (profesora Mašinskoga fakulteta), bio sam angažovan u nastavi i nijesam razmišljao ni o čemu takvom: moj nastup u politici povezan je s mojim stavom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinoj težnji da se zaštiti u tom trenutku. Ponekad ovo međusobno nerazumijevanje stvara nepotrebnu prazninu“.

U intervjuu za ruski „Ekspert” Krivokapić NE PRECIZIRA na šta se konkretno odnosi Lavrovljeva da „očekujemo da pređete sa riječi na djela”.

Iz ove Krivokapićeve izjave, proizilazi da je Sergeja Lavrova kontaktirao VIŠE PUTA. Napominjem, objavljeno je 30. marta o.g. da su Krivokpić i Lavrov razgovarali, navodno težišno o nabavci ruskih vakcina. Tvrdilo se da je želja Krivokapića da u prvu zvaničnu pośetu Moskvi pođe 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom…

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
24.05.2021-19:41 19:41

E Bocoljube ako ti pocnes da prelazis na dijela koja odgovaraju Lavrovu, rujama i Srbima onda ti se odzak ugasio za do vijeka. Ti ni sam nisi svijestan jadnice u kakvu vatru guras Crnu Goru i kakve tragicne posledice moze to da ima za tebe.

Taj i Taj
25.05.2021-08:37 08:37

Čekamo preporuku da s prvijenca pređe na votku. U tvoje zdravlje, Zdravkiša!