Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Venecijanska komisija o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom: Spriječiti da sudovi donose zaključke na osnovu pretpostavke, jasno definisati dokaze…

Ministar pravde Crne Gore zatražio je od Venecijanske komisije hitno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju i oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom

Venecijanska komisija dostavila je Hitno mišljenje na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom u kome je između ostalog navela da neke odredbe zahtijevaju pojašnjenje i izmjene kako bi bile u potpunosti u skladu sa evropskim standardima. Ministar pravde Crne Gore zatražio je od Venecijanske komisije hitno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju i oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

“Venecijanska komisija posebno preporučuje pojašnjavanje obima mjera zaplijene i konfiskacije, kao i nekih termina u Zakonu u cilju poboljšanja zakonske regulative, te dodavanje odredbe kojom se sprečava da sudovi donose zaključke na osnovu pretpostavke nezakonitog porijekla kada su relevantni dokazi nedostupni tuženom iz objektivnih razloga”, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije.

Dalje se preporučuje jasno definisanje dokaznih uslova za oduzimanje imovine i pojašnjenje, izmjenama relevantnih odredbi, kao i da treba uspostaviti materijalnu vezu između imovine za koju se traži oduzimanje i krivičnog djela.

“Potrebno je utvrditi vremenski rok prije izvršenja krivičnog djela u okviru kojeg je moguće oduzeti imovinska sredstva, kako bi se olakšao teret zainteresovanih lica da dokažu zakonitost sticanja i kako bi se spriječilo nesrazmjerno miješanje u njihova imovinska prava. Takođe, potrebo je dati dovoljne garancije za bona fide treća lica, kao što je obavještenje o započetim i tekućim postupcima. Najzad, efikasna primjena Zakona zahtijeva da crnogorskom pravosuđu i tužilaštvu budu dodijeljeni dovoljni finansijski, tehnički i ljudski resursi”, ističu u VK.

Venecijanska komisija poručuje da ohrabruje Ministarstvo pravde da nastavi dosadašnjim putem i da nastavi da jača kapacitete i resurse pravosuđa i tužilaštava, kako bi Zakon efikasno ispunio svoj cilj sprečavanja i iskorjenjivanja korupcije uz očuvanje ljudskih prava.

“Ministar pravde Crne Gore zatražio je od Venecijanske komisije hitno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju i oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Iako razumije spremnost da se brzo unaprijedi zakonodavstvo kako bi se nastavio proces pristupanja Crne Gore EU, Venecijanska komisija žali zbog ograničenog vremena datog proceduri finalizacije i usvajanja, što je spriječilo punu javnu raspravu i raspravu o obimu amandmana, o čemu izgleda ne postoji jasan konsenzus među političkim snagama.

VK je ocijenila Zakon u svijetlu relevantnih evropskih standarda, posebno garancija sadržanih u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Naglašava se da je Venecijanska komisija posebno procijenila da li zakon uspostavlja „pravičnu ravnotežu“ između zahtjeva opšteg interesa zajednice i zahtjeva zaštite osnovnih prava pojedinaca.

“Konstatovao je, između ostalog, da Zakon predviđa poboljšani model oduzimanja bez osude i da odredbe Zakona koje postavljaju stroge rokove za tužilaštvo i sudove u okončanju istrage ili primjeni privremenih mjera dovoljnu protivtežu prednosti države u oduzimanju i postupak oduzimanja”, kažu u VK i dodaju da ostaju na raspolaganju crnogorskim vlastima za dalju pomoć po ovom pitanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miljan
22.05.2024-15:17 15:17

Oduzeti kriminalcima sve sto je steceno silom i prijetnjom -“ne moze mi niko nista”- kako kazu stari Crnogorci .-ima ljeba bez motike e pa pojedi junace ne mozemo biti svi Katnic-da ne ijemo i pijemo!