Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Svako prekrajanje budžeta remeti koncept ekonomskog razmišljanja

Kazao je da je predlog DF-a o minimalnoj plati od 650 eura misaona imenica u ovom trenutku

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je danas da svako prekrajanje predloga budžeta koje stiže iz Skupštine znači remećenje njegovog balansa i ugrožavanje stope deficita koju predlog predviđa.

On je na pres konferenciji kazao da Crna Gora ima “više igrača nego stanovnika i svi igraju svoju igru”.

– Ova Vlada od početka ima samo cilja da svakog građanina ispoštuje u mjeri u kojoj je moguće u tom trenutku. Mi smo radeći danonoćno krenuli u priču koja je drugačija i koja nema veze sa politikom već je riječ o bici za svakog pojedinca. To je projekat “Evropa sad”. On je preslikan u budžet Crne Gore na osnovu mnogobrojnih preispitivanja.

Kako je ponovio, napravljen je i projekat “Crna Gora odmah da bi se stvorili projekti koji bi državu infrastrukturno uveli u 21. vijek”.

– Ne mogu da shvatim da postoji bilo koji poslanik koji može da glasa protiv svoga građanina bez obira da li ga on glasa ili ne. Isto tako, ovo što se danima vidi govori o pokušaju da budžet učini onim što je najgore, da on ne funkcioniše. Ne može da funkcioniše ako je napravljen balans između prihoda i rashoda. Svako prekrajanje budžeta remeti koncept ekonomskog razmišljanja. Projektovan je sa minimalnim održivim deficitom. Sve drugo remeti taj balans – rekao je premijer.

Sve drugo je, kako je naveo, u “domenu popularizma” i nije odgovoran i pošten odnos prema građanima.

Pojasnio je da je ovo prvi korak da se do 2025. godine ide ka platama od 1.000 eura. Kazao je i da je ekonomski rast napravljen zbog znanja i sposobnosti previđanja.

– Crnu Goru ne prepuštamo slučaju, želimo da bude drugačija, kako smo i konstatovali. Rekli smo “za zdravu Crnu Goru” koja treba da obezbijedi najbolje u skladu sa realnim mogućnostima. Sve ono što je dato u programskim predlozima je pošlo u parlament. Odgovornst više nije na vladi, već na svakom pojedinačnom poslaniku. Građani znajte ko je za vas, razumite ko je protiv vas. Neka svako snosi odgovornost za svoja djela. Ne dozvolimo da nerealnost i puste želje prevladaju. Ovo je bitka za vas – rekao je premijer.

Upitan da li će eventualno neizgalsavanje budžeta biti povod za njegovu ostavku, Krivokapić je kazao da će se Vlada odgovorno odnijeti prema svakom amandmanu.

– Deficit koji je predviđen je 3,8 posto. Vlada može da ima deficit na granici izdržljivosti na pet posto. Onda je to svođenje budžeta da bi uništili “Evropu sad”. Mislim da to nijedan poslanik neće dozvoliti.

Kazao je da je predlog DF-a o minimalnoj plati od 650 eura “misaona imenica” u ovom trenutku.

On je, kako je kazao, čuo da u memorandumu koji su potpisale SNP, Ura, Civis i manjine, postoji “karakteristika dobra namjera za dobru Crnu Goru”.

-Bolje dobre namjere i dobrote Crne Gore nema od ova dvaprograma koji su dati. Ako neko ponudi neki bolji a koji je moguće realizovati saglasan sam. Očekujem da će potpisnici memoranduma podržati ovaj budžet i podržati program, pokazuujući tu dobru namjeru za Crnu Goru – rekao je premijer.

Plantaže i KAP

Govoreći o problemu između Plantaža i Opštine Tuzi, Krivokapić je rekao da ne može jedna opština da traži nešto što ranije tražila.

“A ista ta opština je dobila, po prvi put od vlade, iz Egalizacionog fonda, nešto što joj niko prije nije dao”, rekao je Krivokapić, navodeći da bi neko da napravi štetu državi i Plantažama.

Osvrnuo se i na problem s KAP-om, i podsjetio da su preporučili da Uniprom i EPCG nađu najbolje rješenje.

“Ja nijesam ubijeđen da postoji dobra namjera Uniproma da se do toga dođe. Radi se o tome da su oni bukvalno potrošili resurse upravo tog dijela KAP-a sa ćelijama koje su na granici izdrživosti. I nijesam siguran da oni imaju namjeru da održe proizvodnju”, istakao je Krivokapić.

Komentarišući slučaj KAP-a, kazao je da su preporučili da EPCG i Uniprom pokušaju da nađu dobro rješenje.

– Nisam ubijeđen da postoji dobra namjera vlasnika Uniproma da do toga dođe. Oni su potrošili resuse KAP-a sa ćelijama koji su na granici izdržljivosti. Nisam siguran da imaju namjeru da održe proizvodnu. Vlada je istakla i jedan stav za preispitivanje privatizacije KAP-a, koji predstavlja boljku Crne Gore, koju smo prebacili na privatnika koji želi da ostvari profit – kazao je premijer i dodao da će se rukoviditi jedino javnim interesom, ekonomskom logikom i tržištem energije uz stabilnost energetskog sistema.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da je KAP i njegovo okruženje ozbiljna ekološka crna tačka.

Prenos možete pratiti na portalu AKTUELNO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
17.12.2021-12:40 12:40

CUS IZJAVE—- Mi smo radeći danonoćno krenuli u priču koja je drugačija i koja nema veze sa politikom već je riječ o bici za svakog pojedinca. a pogotovo bici na CETINJE 5 SEPTEMBRA !Najbolji ste nema sto a pogotovo MILACIC I BECIC  nedao nam bog ni u snu sto zele CRNOGORCIMA!