Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić – Gargan: Glas naroda je obavezujući za ovu Vladu

Krivokapić je izrazio optimizam da će i Irska, po uzoru na mnoge države članice EU, staviti Crnu Goru na ''zelenu listu'' zemalja koje su bezbjedne za turističku posjetu

Glas naroda je obavezujući za ovu Vladu. Nikada kao danas nije veća podrška naroda da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije. Crna Gora ne može da bude ni građanska, ni evropska ako ne bude ekonomski snažnija. Učinićemo sve kako bi pobijedili u borbi protiv kriminala i korupcije, ali ako ne budemo ekonomski ojačali, naša borba može biti uzaludna, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na današnjem sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Irske u Crnoj Gori Ronanom Garganom.

Kako je saopšteno iz kabienta premijera, Krivokapić ocijenio je da su odnosi između dvije države prijateljski, te da bi ih trebalo unapređivati, naročito u oblastima u kojima je evidentan obostrani interes, kao što su ekonomija i turizam, te u sektorima prava, odbrane i unutrašnjih poslova.

Premijer je upoznao ambasadora Irske sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u procesu imunizacije stanovništva i kontroli pandemije, kao i da je sasvim spremna dočekala tekuću turističku sezonu od koje očekuje značajan budžetski prihod. U tom kontekstu, Krivokapić je izrazio optimizam da će i Irska, po uzoru na mnoge države članice EU, staviti Crnu Goru na „zelenu listu“ zemalja koje su bezbjedne za turističku posjetu.

Zahvalivši Irskoj na dosadašnjoj diplomatskoj i ekspertskoj podršci koju upućuje Crnoj Gori u pregovaračkom procesu, naročito kroz instrument Tajeks, premijer je rekao da je Irska za Crnu Goru jedan od najboljih primjera kako jedna nevelika država može iskoristiti svoj status članice EU u ostvarivanju što bolje budućnosti za sve svoje građane.

Krivokapić je naglasio da je zadatak aktuelne Vlade da Crnu Goru uredi u skladu sa evropskim standardima, poštujući sve evropske vrijednosti, te da je njen prvi zadatak da kroz investicije evropskih partnera Crnu Goru učini drugačijom, a u čemu joj Irska svakako može pomoći.

“Došao je trenutak da se ne bavimo prošlošću, nego da se okrenemo budućnosti zbog naše djece i potomaka. Želja nam je da jačamo odnose između naših naroda i da Crna Gora istinski osjeti duh Evrope”, poručio je Krivokapić.

Gargan je istakao da je zadovoljan što je ponovo u prilici da bude u Crnoj Gori i rekao je da da su odnosi dvije države kvalitetni, ali da se mogu unaprijediti, posebno u sektoru turizma.

“Vjerujem da će se Crna Gora naći na “zelenoj listi” prije ili kasnije. Irska je oprezna kada je u pitanju otvaranje granica. Nadam se da će vakcinacija vratiti život u normalu”, poručio je ambasador Irske.

Gargan je ocijenio da je put ka EU zahtijevan, ali da je to put kojim je prošla i Irska i da su njeni građani od toga imali veliku korist.

“Želim da vas uvjerim da ćete u budućem periodu imati našu podršku. Evropske vrijednosti su važne, ne samo zbog evropskog puta, već zbog ekonomskog i demokratskog jačanja zemlje”, kazao je Gargan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve