Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Krapović na sastanku A-5 u Skoplju: Zajedničkim naporima ka globalnom miru i sigurnosti

Na marginama sastanka, ministar Krapović se sastao sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije, Slavjankom Petrovskom, sa pomoćnicom sekretara odbrane SAD za međunarodne bezbjednosne poslove, Seleste Volander, ministrom odbrane Kosova, Ejupom Makedoncijem, kao i državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Srbije, Nemanjom Starovićem

Ministar odbrane Dragan Krapović učestvovao je na dvodnevnom sastanku ministara odbrane zemalja članica i posmatrača Američko – jadranske povelje (A-5), koji se održao u Skoplju, u okviru makedonskog predsjedavanja A5 inicijativom. Krapović je naglasio značaj dobrih regionalnih i bilateralnih veza između članica i posmatrača A5, ukazujući da je sastanak odlična prilika da se dodatno unaprijede dobrosusjedski odnosi, kao i učvrsti povjerenje i spremnost da se zajedničkim naporima doprinese globalnom miru i stabilnosti.

On je podsjetio na značaj koji Američko – jadranska povelja (A-5) ima za region, kao i na ciljeve koji se realizuju u okviru ove Inicijative, kao što su unaprjeđenje razvoja i jačanje bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, intenziviranje saradnje između zemalja regiona i pružanje podsticaja zemljama u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji. Krapović je kazao da se Crna Gora čvrsto zalaže za promociju evropskih i evroatlantskih vrijednosti, te potvrdio punu spremnost Crne Gore da sa članicama A5 inicijative dijeli iste demokratske vrijednosti i razmijeni iskustva stečena u procesu pristupanja članstvu u NATO, posebno naglašavajući čvrstu opredijeljenost Crne Gore ka EU integracionom procesu.

Krapović je istakao da će fokus aktuelne Vlade biti na usklađivanju sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uz posvećenost članstvu u NATO. Crnogorski ministar odbrane je podsjetio da je tokom prošlogodišnjeg predsjedavanja A5 incijativom, Crna Gora bila nosilac izrade Koncepta za revitalizaciju Američko-jadranske Povelje (A5), koji je sačinjen sa vizijom osavremenjivanja funkcionisanja A5, kao i očuvanja liderske i uloge kotributora stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i šire, a čija je primjena započeta tokom makedonskog predsjedavanja.

Na ministarskom sastanku usvojena je i potpisana Zajednička izjava ministara odbrane članica Američko – jadranske povelje (A-5), kojom se preciziraju budući ciljevi u funkcionisanju ove Inicijative, kao i prioriteti buduće saradnje.

Ministarski sastanak je prilika da se razmotre budući modaliteti razvoja regionalne saradnje zemalja članica i posmatrača A5 u domenu odbrane, da se razgovara o perspektivi Američko– jadranske povelje (A-5), zajedničkom doprinosu NATO misijama, sa fokusom na mogućnost zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

Na marginama sastanka, ministar Krapović se sastao sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije, Slavjankom Petrovskom, sa pomoćnicom sekretara odbrane SAD za međunarodne bezbjednosne poslove, Seleste Volander, ministrom odbrane Kosova, Ejupom Makedoncijem, kao i državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Srbije, Nemanjom Starovićem.

Krapović i Petrovska su istakli odličnu bilateralnu saradnju u domenu odbrane, koja se temelji na prijateljskim odnosima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a kao jedan od najvažnijih segmenata istaknuto je školovanje crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, kao i saradnja u okviru ljudskih resursa, logistike, standardizacije.Naglašena je zahvalnost makedonskoj strani na omogućavanju da se na vježbovno-strelišnom poligonu „Krivolak“ u RS Makedoniji realizuje obuka za pripadnike VCG. Izraženo je obostrano zadovoljstvo na zajedničkom učešću dvije vojske na vježbama u Crnoj Gori i RS Makedoniji, kao i zajedničkom angažovanju u okviru NATO misije eFP u Letoniji.

Na sastanku sa Volander, ministar Krapović je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka i naglasio da su SAD najvažniji strateški partner Crne Gore, posebno u pogledu bilateralne saradnje u oblasti odbrane. Naglasio je značaj saradnje koja se ogleda u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore, zajedničkom učešću na obukama i vježbama, kao i saradnji u oblasti sajber bezbjednosti. Takođe, posebno je istakao zajedničke aktivnosti u pogledu unaprjeđenja postojećih odbrambenih kapaciteta. S tim u vezi, naglasio je da veoma cijeni kontinuiranu podršku koju SAD pruža Crnoj Gori u pogledu reformskih procesa u domenu odbrane, i istakao da kvalitetna saradnja dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO.

Volander je izrazila je zadovoljstvo nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost i posvećenost da se ista dodatno unaprijedi u predstojećem periodu, u okviru zajedničkih aktivnosti i projekata, na nacionalnom i regionalnom nivou. Takođe, izrazila je očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa procesom modernizacije i unaprjeđenja odbrambenih kapaciteta, kao i da će ostati pouzdan partner međunarodne zajednice, i s tim u vezi, naglasila da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

Tokom sastanka sa kosovskim kolegom, Makedoncijem, razmatrane su mogućnosti unaprjeđenja bilateralne saradnje u domenu odbrane i iskazano uvjerenje da će u narednom periodu biti prilika za zajedničke aktivnosti, u cilju održavanja dobrosusjedskih odnosa i jačanja evroatlantske perspektive regiona Zapadnog Balkana.
Prilikom sastanka sa Starovićem, Krapović je naglasio značaj saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, te iskazao uvjerenje da će ona tokom njegovog mandata biti intenzivirana.

Sagovornici su se saglasili da je jačanje regionalne saradnje od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve