Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

KRAJ SVETOSAVSKE MELODRAME Nakon 427 dana pala Amfilohijeva vlada!

Da je vječna Crna Gora

Skupština Crne Gore izglasala je danas nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića koja je već mjesecima gurala državu u političku, ekonomsku i društvenu nestabilnost.

Za pad Vlade glasalo je 43 poslanika (DPS, SDP, SD, partije manjina i koalicija Crno na bijelo koja je do večeras bila dio većine), protiv je bilo 11, a uzdržanih nije bilo. Skoro svi poslanici DF napustili su salu uoči glasanja koje je obavljeno prozivkom.

Nakon što je Bečić objavio rezultate glasanja čuo se aplauz.

Tok rasprave koja je trajala više od pet sati možete vidjeti OVDJE.

Iako su poslanici u Skupštini Crne Gore trebali već u 10 sati da na odvojenim vanrednim sjednicama počnu sa raspravom o Vladinom predlogu da se skrati mandat Skupštini i predlogu opozicije i koalicije Crno na bijelo da se glasa o nepovjerenju Vladi, sjednica je počela sa skoro pet sati zakašnjenja.

Krivac za to je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica iz Demokrata koji je na sve načine nastojao da što više produži sjednicu Odbora da bi možda izglasavanje nepovjerenja vladi bilo pomjereno za neki drugi dan.

Koprivica je držao monolog, prozivao DPS, i na taj način pokušavao da isprovocira raspravu kako bi sjednica i dalje trajala.  Ironično je da je predsjednik njegove stranke i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić insistirao da sjednice plenuma traje četiri sata i da sve bude brzo završeno.

Nakon današnje odluke Skupštine kabinet Krivokapića postao je onaj sa najkraćim mandatom u istoriji Crne Gore (kabinet Filipa Vujanovića imao je kraći mandat 2002. godine, 11 mjeseci, ali je duže vladao za par mjeseci od Krivokapića, jer je nakon ostavke tadašnji mandat trajao još skoro sedam mjeseci).

O Vladi ne bi trebalo previše trošiti riječi jer je u prethodnih 14 mjeseci maltene postojalo 427 razloga za njenu smjenu. Krivokapić i njegov kabinet ostaće upamćen u narodu kao tipična crkvena, populistička i nsposobna izvršna vlast.

Stvorena je u Manastiru Ostrog, gdje je glavne inpute i blagoslov dao pokojni Amfilohije Radović. On je zdušno radio na jedinstvu suprotnih ideoloških partija, ali nije dočekao njen izbor. A upravo od njegove smrti postojalo je jasno da više ne postoji niko ko može ujediniti potpuno suprotne partije vlasti, pa je pad Vlade bio neminovnost.

Vlada od prvog dana nije imala podršku većine poslanike, a kad je trebalo da se glasa to se nekako naguravalo, što su pratile brojne unutrašnje krize. Povoda za pad Vlade bilo je mnogo poput katastrofalne borbe s pandemijom, najgori izvještaj Evropske komisije, skandal sa Temeljnim ugovorom…

Potvrdu da je Vlada bukvalno crkvena, osim svakodnevnih neukusnih imenovanja pojedinih lica koji su privrženost vjeri naplatili funkcijama, a ne stručnošću, dao je juče Krivokapić.

-Ušao sam u politiku zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti i tako ispunio svoj jedini politički cilj – rekao je premijer u jučerašnjem obraćanju javnosti.

Da smo samo čuli te riječi dovoljno bi bilo da Vlada bude bivša, jer šta ima da traži osoba u politici nakon što je ispunila “svoj jedini politički cilj”. To samo govori kakvu su Vladu imali građani za ovih 14 mjeseci. Umjesto da je bolji životni standard i uslovi prioritet broj jedan svakoj vladi, ovoj našoj je bilo vraćanje nekoliko vjekova ranije.

“Tako mi Bog pomogao” – tim riječima je premijer Zdravko Krivokapić 4. decembra 2020. godine završio polaganje zakletve nakon što je izglasana Vlada, ali mu očigledno ni BOG NIJE POMOGAO da svoj mandat završi 2024. godine

Da je vječna Crna Gora – jedino te riječi uvijek donose pobjede i rezultat! E VIVA!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dušan jani
04.02.2022-21:06 21:06

Živjela Crna Gora.

dragan
04.02.2022-21:09 21:09

da je vječna crna gora

Rovca sa katunima bez struje
04.02.2022-21:18 21:18

Naša je želja da nam buduca vlada uvede struju.Vodu imamo.

Neko tamo
04.02.2022-21:22 21:22

Nije ovo nista jos gotovo ta proizdajnicka partija je i dalje na stranu vlašina i crkve srbije
Sve dok ura ne predje na stranu crnogorskog bloka svetosavlje ce i dalje biti ojacano

Neko tamo
04.02.2022-21:30 21:30

E sad da se stanivukovicu djokovicu maricu seselju beckovicu rakovicu zabrani ulazak u crnu goru

Nole zabranjeno ti je u australiju a sad ce i u Crnu goru

Neko tamo
04.02.2022-22:25 22:25

Evo onaj matori prdonja iz civisa je ponovo provocirao i dokazao da ce proizdajnička partija URA skrbavog miska kesedzija i debilnog glupana zeljka goveda i dalje biti na stranu sa vlašinama i crkvom srbije tako da ne znam zasto slavlje i radovanje kad ce ovi i dalje da budu tu
Tacno je pala je vlada ali napravice novu

Mino
04.02.2022-23:50 23:50

Vrh Timora soko klikce…
Sretna vam sloboda u demokratiji Crnogorci i gradjani CG,
Da nam izdajnici nikad za vrat sjednu

Andjela
05.02.2022-00:59 00:59

Nijesu ni ovi nista bolji, Jokovic/ kukavicki izadje da ne glasa, ovaj doktor poentira da je srbijanac! Nego eto bosnjaci i albanci, a u kvadrat od URE nema vjere, da ih ne ponizise nista no proradi kapris! Ih Abazovic premijer! Zemljo otvori se!