Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovačevski: Bugarska se prema S. Makedoniji odnosi kao Rusija prema Ukrajini

Sjeverna Makedonija je međunarodno priznata kao uspješno, moderno multietničko društvo i demokratija, a svi međunarodni izvještaji o ljudskim pravima to potvrđuju

Premijer Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, ocijenio je u Generalnoj debati na Samitu Savjeta Evrope u Rejkjaviku, da se Bugarska prema njegovoj zemji odnosi slično kao Rusija prema Ukrajini.

„Diskurs koji Bugarska koristi prema Sjevernoj Makedoniji je, nažalost, veoma sličan diskursu Ruske Federacije prema Ukrajini. Optužbe koje je na ovom samitu iznijela predstavnica Bugarske su potpuno neosnovane i dolaze iz zemlje koja ne poštuje presude Evropskog suda za ljudska prava i standarde Savjeta u oblasti ljudskih prava“, rekao je Kovačevski na skupu na Islandu.

Kovačevski je tako odgovorio na tvrdnju potpredsjednice Bugarske Ilijane Jotove koja je, kako je prenijela bugarska agencija BTA, na okruglom stolu „Ujedinjeni za Evropu“ izjavila da se prava Bugara u Makedoniji sistematski krše.

Kovačevski je, kako je prenijela Pres-služba Vlade u Skoplju, upozorio da je neprihvatljo da se takve neosnovane optužbe zloupotrebljavaju u političke svrhe i to u ključnom periodu za istoriju Evrope.

„Sjeverna Makedonija je međunarodno priznata kao uspješno, moderno multietničko društvo i demokratija, a svi međunarodni izvještaji o ljudskim pravima to potvrđuju“, istakao je Kovačevski na Samitu Saveta Evrope.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve