Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Kovačević: Kroz situaciju gdje v.d. predsjednika Skupštine ne želi da zakaže sjednicu vidimo urušavanje institucija

Kovačević je ocijenila da je naše institucije pojela politika i kao još jednu instituciju koja ne može da funkciuoniše navela Savjet za bezbjednost i odbranu

Mjesec je od kada je izglasano nepovjerenje crnogorskoj Vladi a još nije jasno kada će se i kako doći do nove. Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević komentarišući trenutnu političku situaciju u zemlji u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na Javnom servisu kazala je da će se političke igre nastaviti i da one mogu da traju beskrajno ali, kako je kazala, ova situacija ne može. Ona podsjeća da postoje ustavni rokovi u kojima se moraju riješiti najvažnija pitanja.

“Namjera Ustava je bila da zaštiti državu i društvo od predugog perioda u kojem nemamo Vladu i institucije. Rok predsjedniku države da da mandat za sastav nove Vlade ističe za par dana a onda Skupština Crne Gore ima 90 dana da izabere novu Vladu”, podsjeća Kovačević i napominje da u Crnoj Gori to ne znači da će sve ići glatko.

Ustav se prilagođava dnevnopolitičkim interesima

“Mi imamo na političkoj i javnoj sceni strukture koje koriste, prilagođavaju Ustav svojim dnevnopolitičkim interesima”, dodala je.

Kovačević je ocijenila da je naše institucije pojela politika i kao još jednu instituciju koja ne može da funkciuoniše navela Savjet za bezbjednost i odbranu.

“Za tu instutuciju bilo bi dobro da bude transparentnija. Da je javnost znala šta je na dnevnom redu sjednice Savjeta ne bi se plasirale različite dezinformcije. Crna Gora ima određene međunarodne obaveze kao članica NATO-a i obavezano je da se taj Savjet sastaje i donosi odluke a opstrukcija institucija nije put”, poručuje Kovačević.

Ona dodaje da i kroz situaciju gdje v.d. predsjednika Skupštine ne želi da zakaže sjednicu vidimo urušavanje institucija u clju zadovoljavanja trenutnih političkih interesa.

“To što DF zagovara blokadu Skupštine je klasična opstrukcija institucija. Bulajić je v.d. predsjednika parlamenta i njegova je obaveza da omogući funkcionisanje parlamenta. To nije lično pitanje ili političko, već je to obaveza. Ako se nekom ne sviđa šta će biti na dnevnom redu sjednice to nije razlog da se ona opstruira jer o pitanjima koja su u nadležnosti Skupštine ne mogu samo da odlučuju Bulajić i njegova partija već svi poslanici. Na drugoj strani imamo nezvanično predlog da sjednicu sazove Ervin Ibrahimović. To nema nikakvo utemeljenje u poslovniku. To je nešto što je suprotno poslovniku i neprihvatljivo i nedemokratski”, ocijenila je Kovačević.

Mi smo politički nekulturni

Ona podsjeća i da je u demokratijama procedura – kultura.

“Mi smo jako politički nekulturni, urušavamo proceduru i politički interes mijenja institucije a kada nemamo institucije onda se stvari rješavaju na ulici i onda se podižu tenzije i zbog toga treba da brinemo u ovom trenutku”, uspozorava Kovačević.

DPS je nedavno saopštio da je za političku vladu. Prema Kovačevićevoj ona nije izgledna.

Politička Vlada nije izgledna

“Ne vidim mogućnost da URA pristane na to a drugo i predsjednik DPS-a je juče odbacio tu ideju kada je saopštio da je najizglednija manjinska vlada i da on preferira izbore. Meni je ta inicijativa DPS-a kao zloupotreba ili korišćenje geopolitičkih okolnosti za povratak političke moći na mala vrata i mislim da je to zloupotreba trenutne ukrajinske tragedije”, kazala je Kovačević.

Ocjenjuje i da na političkoj sceni nemamo djelovanja koja su usmjerena na javni interes već, kako je ocijenila, potpuno rasulo i neodgovornost prema građanima i procesima uz pozivanje na volju građana.

“Volja građana je u Skupštini, i to su poslanici, njih 81, i tako će biti dok se ne održe novi izbori. Volju građana predstavlja Skupština i od esecijalne važnosti bi bilo da ona funkcioniše posebno u okolnostma kada ništa drugo ne funkcioniše”, poručuje Kovačević.

Trpe građani

U cijeloj situaciji, kaže, trpe građani.

“Ova se situacija rješava na izborima tako što to kaznite one koji su loše radili ili birate bolje. Nadam se da će građani ovo zapamtiti i biti pažljivi kada odlučuju kome predaju svoj suverenitet”, kazala je.

Manjinska Vlada najizvjesnija

Na pitanje šta je izlaz iz trenutne situacije Kovačević podsjeća da je manjinska Vlada identifikovana kao nešto najizvjesnije.

“Nama treba model koji će omogućiti da se izvede društvo iz krize i procesi pokrenu. Izbori su najbolja opcija ali treba doći do većine od 49 ili 54 poslanika što nije lako sada i neće biti lako ni nakon sljedećih izbora imajući u vidu veliku podijeljenost društva u Crnoj Gori”, zaključila je sagovornica TVCG.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve