Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kovačević: Gojko Kruška ostao svijetli primjer crnogorske borbe za slobodu

Vješanje je izvršeno na današnji dan 1944.godine na Balšića pazaru

Današnji dan je posebna prilika da se podsjetimo slavnog mladog partizanskog borca i posthumno proglašenog Narodnog heroja Gojka Kruške, kazao je izvršni koordinator asocijacije mladih GI ,, 21.maj”, Malik Kovačević. 

Gojka Krušku je Trinaestojulski ustanak zatekao na Cetinju. Iako je htio da se priključi ustanicima, ostao je po nalogu partije u okupiranom Cetinju i slao podatke o neprijatelju , prikupljanje municiju i oružje za NOB-u I organizovao omladinu.

Otkriven je i uhapšen 24. decembra 1943. godine od strane četničke policije. Bio je izložen najstrašnijim mukama, ali ništa nije priznao i nikoga nije odao. Nakon toga je predat Njemcima, koji su ga osudili na smrt vješanjem.

Vješanje je izvršeno na današnji dan 1944.godine na Balšića pazaru.

Kako je kazao Kovačević, poznato je to da je na pitanje njemačkog agenta : “Je li ti je žao što ideš u smrt?”, dobio prkosan odgovor: “Ne, izdajniče, jer ginem kao čovjek, a vi ćete ginuti kao izdajnici!”.

“Gojko Kruška je na taj način ostao svijetli primjer crnogorske borbe za slobodu i primjer svim mladim ljudima ove zemlje kako se bori za svoje ideale i voli svoja zemlja”, naveo je Kovačević.

Njegova pjesma prilikom vješanja : Sa Lovćena kliče vila, Crna Goro majko mila!” je oda slobodi i ljubavi prema domovini i borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika, čime je upisan zlatnim slovima u istoriju, nezaborav ali i srca i duše svih antifašista .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
14.01.2023-09:12 09:12

Zašto ste prećutali da je istog dana na istom mjestu obješen i Musa Buta Hodžić, dvadesetogodišnji partizanski kurir iz Albanije?