Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Kovač: Izručenje Do Kvona tražile Južna Koreja i SAD, nemamo podatke kada je ušao u Crnu Goru

MUP nema podatke kada je Do Kvon ušao u Crnu Goru, koja je bila njegova putanja i svrha dolaska

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su od Ministarstva pravde tražile izručenje njihovog državljanina Do Kvona, takozvanog “kralja kriptovaluta”, koji je, zajedno sa rođakom Joon Hon Changom, uhapšen na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja isprava.

“Juče je održan diplomatski sastanak sa predstavnicima Republike Koreje u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu pravde nakon čega je došlo do uručenja molbe za izručenje ova dva lica. Izručenje Do Kvona tražile su i SAD”, kazao je ministar pravde Marko Kovač na konferenciji za medije.

Te države su zahtijevale i dostavljanje laptopova koji su oduzeti od ovih južnokorejskih državljana.

Kako je dodao Kovač, postojanje međunarodne potjernice protiv uhapšenih i dostavljanje molbe za izručenje stvara podlogu da se protiv okrivljenih vodi ekstradicioni postupak koji se smatra započetim određivanjem pritvora.

“Kada će biti saslušani povodom ekstradicionog pritvora odlučiće Viši sud u Podgorici”, dodao je Kovač.

Kako je istakao, u slučaju više zahtjeva za izručenje, prilikom odlučivanja kojoj će se državi izručiti, uzeće se u obzir težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, redosled za primanje zahtjeva, kao i državljanstva lica i druge okolnosti.

Na pitanje da li je MUP provjerio da li je pasoš Kostarike koji je imao Do Kvon falsifikovan, Kovač je kazao da će to utvrditi tokom postupka.

“Sada postoji osnovana sumnja da se radi o falsifikovanom dokumentu”, dodao je Kovač.

Novinare je zanimalo i koja zemlja ima prednost prilikom izručenja.

“Ja ne bih sad prejudicirao konačnu odluku. Vijeće, i jedno i drugo, će uzeti u obzir sve okolnosti. Ne bih prejudicirao zemlju. Imamo dvije zemlje koje su izrazile namjeru za izručenje. Da li će biti još neka zemlja, vidjećemo u narednom periodu. Singapur još nije zvanično tražio ali smo u saznanju iz medija da se vodi krivični postupak i u Sinagapuru”, rekao je Kovač.

MUP nema podatke kada je Do Kvon ušao u Crnu Goru, koja je bila njegova putanja i svrha dolaska.

Do Kvon je jedini vlasnik kompanije i direktor zajedno sa Han Čang-Junom iz Čai korporacije. Interpol je izdao potjernicu za Kvonom 20. septembra.

Kvon, koga optužuju da stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, uhapšen je na podgoričkom aerodromu 23. marta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
klementina
29.03.2023-14:47 14:47

Zar to nije GOST EKSPERTA MICKEYA, samo još ako je DOBIO POČASNO DRŽAVLaNSTVO PUN POGODAK.