Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordićeva: Crna Gora ima svoje mjesto u geopolitičkoj priči EU

Govoreći o pogledu EU na cjelokupan region, a konkretno na Crnu Goru, Kordić je u emisiji Fokus na TVCG kazala da su to od početka jasni kriterijumi

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić ocijenila je da današnja posjeta predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen dolazi kao snažna poruka regionu da je on geopolitički važan za stabilnost i sigurnost EU.

Govoreći o pogledu EU na cjelokupan region, a konkretno na Crnu Goru, Kordić je u emisiji Fokus na TVCG kazala da su to od početka jasni kriterijumi.

Komentarišući pisanje Rojtersa da EU, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država, Kordić kaže: “Ne možemo govoriti da li neko daje garancije ili ne. Evropska komisija je izvršna grana vlasti, ona koja sprovodi vanjsku politiku EU i čiji je zadatak da zada konkretne instrumente kako kandidate približiti Briselu”.

Crna Gora, kako je rekla, u široj geopolitičkoj priči EU ima svoje mjesto, isto kao i cijeli region.

“Mi moramo da razumijemo kompleksnu prirodu odlučivanja u EU, razumjeti da 27 država članica ima svoja promišljanja”, rekla je Kordić.

Nije saglasna, kaže, sa ocjenama da EU nema jasnu strategiju u pogledu svojih vanjsko-političkih prioriteta.

“EU je transfromativnog karaktera, ona se mijenja, ne stagnira u pogledu odnosa prema politici proširenja, nego se mijenjaju njeni instrumenti”, rekla je Kordić, podsjećaju na više kriza, poput ekonomske, migrantske, te zdravstvene…

Neko u prvoj klasi, neko u palubi u lađi za EU

Profesor iz Skoplja Nano Ružin podsjeća da evropski put Sjeverne Makedonije traje 18 godina, te da sve vrijeme biti u mjestu nije mala stvar.

On kaže da postoji sumnjičav odnos prema cijelom procesu.

Ružin kaže da mu je drago da se Zapadni Balkan kreće prema EU: “Neko je u prvoj klasi, a neko u palubi”.

“Mi od 2001. godine permanentno nešto pravimo, i to velike promjene, u mentalitetu, navikama. Promijenili smo ime, mijenjali imena, odjednom sad nas Bugarska ne priznaje kao nacije, ne priznaje naš jezik”, podsjeća Ružin.

Smatra da postoje realne šanse da konačno do kraja ove godine započnu pregovore sa Evropskom unijom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve