Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica o izborima: Političke elite ne vode računa o interesu građana

To što će, umjesto istog dana, pojedini birači na izbore 5., drugi 12., treći 19. juna, za Dragana Koprivicu iz CDT-a znači da političke elite ne vode računa o interesu građana

Izbori u Podgorici održaće se 19. juna. Biće to treća nedjelja zaredom tog mjeseca kada će se glasati. To je rezultat političkih nadgornjavanja od kojih građani nemaju nikakve koristi, poručuju iz CDT-a. I političari kažu da je često održavanje izbora loše, zbog čega se odavno pominje da bi ih trebalo objediniti, ali i dalje sve ostaje samo na retorici.

To što će, umjesto istog dana, pojedini birači na izbore 5., drugi 12., treći 19. juna, za Dragana Koprivicu iz CDT-a znači da političke elite ne vode računa o interesu građana. Iako je priča o objedinjavanju izbora davno pokrenuta, Koprivica podsjeća zbog čega nije realizovana.

“To je zagovarala prvo jedna grupacija, u slučaju Cetinja i Petnjice, pa je onda iste argumente, ali na potpuno suprotnoj strani, zagovarala druga grupacija. Pa je onda predsjednik države vratio na ponovno odlučivanje zakon za koji je glasala njegova grupacija. Jasno vam je da se radi o jednoj glupoj političkoj igri od koje, naravno, samo političari imaju korist, a građani i čitavo društvo nema”, ocijenio je Koprivica.

Da zbog razmirica između stranaka trpe građani, priznaju i političari. Iz SDP-a i GP URA kažu da odgovornost nije na jednoj nego na svim partijama.

“Na svaka tri mjeseca smo u nekom izbornom procesu. U junu će to biti tri vikenda zaredom i to je jako loše, ne samo zbog trošenja finansija, već i zbog tenzije u društvu koja ne doprinosi razvoju i sigurna sam da građani tu vrstu atmosfere ne žele”, rekla je Ana Novaković Đurović iz GP URA.

“Sad je naravno pitanje odgovornosti cjelokupne političke elite zašto to pitanje nije riješeno. Nije primarno jedne ili druge partije, već svih, ali tu smo gdje smo i ja očekujem da ćemo nakon konstituisanja manjinske vlade početi ozbiljno da se bavimo time”, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

I iz partija koje ne podržavaju manjinsku Vladu kažu da učestalo održavanje izbora opterećuje građane. Ne očekuju, međutim, da će se nova vlada na pravi način baviti ovim pitanjem.

“Suludo je očekivati da će ova nova vlada, uz podršku Parlamenta, u kojoj sjede predstavnici DPS-a, biti prava podrška za prave izborne reforme”, rekla je Jelena Božović iz DF-a.

“Jasna je želja DPS-a da tim parcelisanjem izbora pokušava da ostvari bolji rezultat”, kazao je Marko Milačić iz Prave Crne Gore.

Iz CDT-a poručuju šta je jedini izlaz iz ove situacije:

“Da se u Skupštini pokrenu ozbiljni razgovori koji neće zahtijevati samo tropetinsku nego dvotrećinsku većinu o izmjeni Zakona o izboru odbornika i poslaniku i rješavanju ovog i svih drugih važnih pitanja.”

I dok se čeka dogovor političara, slijede nam redovni izbori u 12 i vanredni u dva grada. Poznato je da će građani deset opština na birališta u junu, a za još četiri opštine raspisivanje izbora se očekuje.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve