Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Koprivica: Promijeniti pristup izbornoj reformi

On dodaje da je ovaj Odbor, nažalost, krenuo putem onih prethodnih i nije napravio diskontinuitet sa načinom rada i razmišljanja prethodnih saziva

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja najavljeni dijalog povodom pronalaska pravno održivog rješenja za situaciju u Šavniku, a time i nastavka izborne reforme. Međutim, ukoliko Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu (Odbor) nastavi svoj rad ovim tempom i sa ovim nivoom posvećenosti nema puno izgleda da će se ona uopšte dogoditi, saopštio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

On dodaje da je ovaj Odbor, nažalost, krenuo putem onih prethodnih i nije napravio diskontinuitet sa načinom rada i razmišljanja prethodnih saziva.

“Ono što dodatno zabrinjava jeste korišćenje stare taktike da su svi verbalno veoma posvećeni ovoj reformi, a u praksi se ne dešava ništa značajno. Nažalost, i u sadašnjem sazivu uvijek je nešto važnije od samog Odbora, ali i od izborne reforme, pa je on za četiri mjeseca održao tek četiri sjednice na kojima nijesu stvoreni niti osnovni preduslovi za njegov rad”, kaže on.

Koprivica naglašava da Odbor za četiri mjeseca rada nije uspio proširiti svoj djelokrug i uvrstiti važne zakone koji su izostavljeni prilikom njegovog osnivanja, nije usvojio Pravilnik o radu, Mapu puta izborne reforme, niti način funkcionisanja radnih pododbora.

“Zato je veoma važno intenzivirati političke pregovore vezane za situaciju u Šavniku. Smatramo da nije dopustivo da se prvi sastanak, odnosno početak dijaloga, nakon što je rad Odbora blokiran i uslovljen rješavanjem ove situacije, najavi za gotovo mjesec nakon toga i na taj način “proćerda” vrijeme koje je bilo potrebno za stvaranje preduslova da Odbor može efikasno raditi. Ako hipotetički uzmemo veoma optimističnu opciju da se kompletan problem Šavnika može riješiti na jednom sastanku, Odbor neće uspjeti riješiti sva prethodna pitanja do kraja maja – što zbog manjeg broja radnih rada u tom mjesecu, što zbog toga što dogovori u odboru ne idu baš lako”, rekao je on.

Takođe, poručuje Koprivica, jako je važno da rješenje za Šavnik bude pravno održivo i ne stvori osnovu da politika izbornog turizma i nasilja postane model funkcionisanja naših izbornih procesa.

“Vjerujemo da bi odustajanje od, blago rečeno, pravno i politički veoma “nategnutog” uvođenja prinudne uprave, poništenje izbora i održavanje novih, uz pisani dogovor o pravilima ponašanja koja dopunjavaju zakone bio pozitivan ishod i dobra mjera kompromisa. Zato pozivamo političke partije da fokusiraju svoju energiju na dijalog i hitno rješavanje preduslova za rad Odbora, ali i na stvaranje drugačijeg ambijenta i klime za njegovo funkcionisanje”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve